Ikke uventet var det mye som dreide seg om neste generasjons panelteknologi OLED, og ikke minst såkalt Ultra HD-TV-er da årets CES-messe startet med en rekke pressekonferanser.

Både Samsung og LG kunne fortelle at deres 55-tommer store OLED-TV-er nå omsider er klare for butikkhyllene. Supertynne TV-er med en bildekvalitet LCD-TV-ene bare kan drømme om.

Men billig blir det ikke. Regn med å måtte legge rundt 50.000 kroner på disken.

Ultra HD i skuddet

Det var likevel klart mest fokus på Ultra HD, eller 4K som det også kalles. TV-er hvor pikseltettheten dobles både horisontalt og vertikalt, med det resultat at det totale antallet piksler firebobles sammenlignet med dagens HD-TV-er. Resultatet er bilder med en langt bedre skarphet og dybde, og som på det beste gir nærmest tredimensjonal 2D-bilder.

Sony, LG og Toshiba lanserte allerede i fjor hver sine 84-tommer med 4K-oppløsning. Noen beist av noen TV-er som så langt har kostet fra rundt hundre tusen kroner og oppover

LG og Sony kunne begge fortelle at nå de utvider sin 4K-satsning med både en 55-tommer og en 65-tommer. Prisene er ikke fastsatt, men Sonys markedssjef for Norden, Jonathan White, anslår at Sonys to nye 4K-modeller vil koste rundt 40.000 og drøye 60.000 kroner når de forventes å være på plass i butikkhyllene på forsommeren.

— Vi har definitivt stor tro på 4K, og at det er det som skal til for å få mange til å bytte ut sine fire-fem år gamle flat-TV-er, sier White.

Selv stusset vi litt over at Sony har valgt å bygge inn rett så store høyttalere i rammen rundt TV-en, da mange potensielle kunder trolig vil bruke et separat lydanlegg og heller foretrekke å ha en tynnest mulig innramming av panelet.

Stort fra Samsung

Samsung som så langt ikke har vært på markedet med en 4K-TV, dro sløret av sine to første 4K-TV-er ment for et liv i butikkhyllene. En 85-tommer, samt en rugg av 110-tommer som man ikke viste frem på pressekonferansen da man angivelig var redd for å ikke få den inn døren i lokalet.

Designet Samsung har valgt å gå for er mildt sagt ukonvensjonelt, med en ramme av et stativ med innebygde høyttalere. Neppe noe som faller i like god smak hos alle. Priser er ikke fastsatt, men dette blir garantert dyre TV-er for de få.

Også Sharp vil være med på leken, og vil i løpet av 2013 slippe flere nye Ultra-HD-TV-modeller samt PC-monitorer med samme høye oppløsning. Sharp viser også frem sin prototyp på en såkalt 8K skjerm. En 85 tommer med vannvittige 32 millioner piksler, eller fire ganger så mange bildepunkter horisontalt og vertikalt som en standard 1080p HD-TV.

Ja takk begge deler

Når vi får vi så TV-er som kombinerer OLED og 4K? De færreste er vel i tvil om at det vil komme. Nærmest er Sony som viste frem en prototyp på en 56-tommer stor Ultra HD OLED-TV.

Noe om en eventuell lansering og til hvilken pris, ble det imidlertid ikke sagt et pip om. Sony som for øvrig var først i verden med OLED da de i 2007 lanserte en 11-tommer. De leverer også flere OLED-monitorer til profesjonell kringkasting.

Panasonic som tidligere har vist frem flere prototyper på plasma TV-er med Ultra-HD og som i fjor høst annonserte at de vil samarbeide med Sony om utvikling av OLED, nevnte knapt TV-er i det hele tatt på sin pressekonferanse. En seanse som av mange journalister ble oppfattet som skuffende, med få om noen nevneverdige nyheter.