EINAR H. SPANGeinar.spang@bt.no

Hans internasjonale navn er Bluetooth og det dreier seg om en ny standard for knøttsmå radiosendere. Radiosendere som kan sende enorme mengder med informasjon over svært korte avstander. Den enkleste bruk er at du har en liten sender i mobiltelefonen som erstatter ledningen mellom ørepropp og mikrofon.

På nett med senteret Et mer typisk eksempel er de forsøk som i dag gjøres med mobiltelefoner i kjøpesentre. Når du går inn gjennom døren til senteret kobler mobiltelefonen seg automatisk til senterets datanett. Du kan få pristilbud og informasjon på skjermen, eller opplest i telefonen.

Siden du er inne på dataanlegget kan du også se hva du har handlet tidligere, sjekke om du har "Blåtannbonus" som kan brukes eller finne ut hva du trenger til en oppskrift. På mobiltelefonen registreres varene du plukker med deg.

Og i stedet for å gå i kassen, overfører mobiltelefonen pengene direkte fra din konto til butikkene du har handlet i. Dette systemet prøves nå i Sverige.

Forhindre ringing på kino En annen anvendelse kan være ved kinobesøk. Har du bestilt billetter på forhånd, vil datanettet automatisk kunne foreta billettkontroll og sørge for at telefonen din ikke ringer under forestillingen. Har du ikke kjøpt billetter vil du allerede utenfor få opp en oppgave over valgmuligheter. Du velger forestilling og betaler gjennom telefonen.

Datasystemet venter deg ved inngangen til lokalet og gir deg adgang. Mens du er i bygningen kan du få andre tilbud, og det er heller ikke noe problem teknisk å tilby deg forskjellige språkoversettelser av filmlyden som du kan lytte til med ørepropper i full stereokvalitet fra mobiltelefonen din.

Ikke fremtidsvyer Fremtidsvyer? Egentlig ikke. Teknologien er klar. I løpet av få år vil alle mobile telefoner, dataterminaler og elektroniske "dingser" ha Blåtannen som standard. Prisen for en liten brikke med komplett sender og mottaker er nede i ca. 80 kroner.

De forventes å være standard på mobiltelefoner fremover — mulighetene for såkalte merverditjenester enorm. Ikke minst vil nye Blåtann-tjenester som legges inn i telefonene øke behovet for bytte av mobiltelefoner - noe produsentene gnir eg i hendene av.

Les også: De får "Kaptein Blåtann" til å virke