— Mange bruker mer penger på styling enn selve pc-en kostet, forteller Thomas Kleppe Hansen. Han er hjemme hos kompisen Ole Moe, sammen med Kim-Fredric Milde. 15-åringene skal vise oss hobbyen sin, bygging og styling av pc-er.

Ole henter frem et stort datakabinett. Den ene siden er gjennomsiktig og alle ledninger, kabler, harddisker og andre elektriske dingsedangser som er å finne inni en datamaskin er blottet.

pc-en er ikke som andre pc-er.

— Den er unik, det finnes ingen som har helt maken, sier Ole, og tar av kabinettlokket.

Selvlært

13 år gammel skrudde han sammen hele maskinen på egen hånd, bit for bit. Delene kjøpte han på internett. Og bruksanvisningen - vel, det fantes ingen.

— Hvis jeg lurte på noe så kunne jeg bare spørre pappa, sier han.

Foruten faren, som også har drevet litt med databygging, er internett det største forumet for å utveksle ideer og tips.

— Men det er ikke alltid enkelt å forstå hva de mener der, sier Thomas.

Dataspråk er ikke alltid like lett, og forkortelser som CPU, USB, RAM og GB er for nybegynnere. Når lydkort skal installeres og de trenger noe de ikke har hørt om før, blir det verre.

Kim-Fredric og Thomas har også bygget sine pc-er selv. Og det står alltid nye ting på ønskelisten.

— Drømmen er et sykt skjermkort, en snaisen vifte og et vannkjølingssystem. Jeg har sett noen på LAN som har det, og det er veldig stilig når du ser vannet beveger på seg inni maskinen, drømmer Ole.

— Men det koster masse spenn, sukker han.

Neondans i hiphop-takt

Men det er mye annet som trekker oppmerksomhet med pc-en hans. Det som først er iøyenfallende er at de fleste ledningene er trukket i neongrønne og -gule nettingstrømper.

Det er bare til pynt, og har absolutt ingen praktisk betydning. Det er mye putlearbeid å tre dem på, kan de fortelle. Det går fort mange timer.

— Hele maskinen bygget jeg sammen på tre-fire dager. Jeg hadde aldri holdt ut å bygge pc hver dag, sier han.

Oppetter den ene veggen på rommet står et rullebrett, på den andre henger treningsapparater. Man må jo ha litt trim også.

Ole trekker med rullegardinen og skrur av lyset på rommet. Plugger ledningen i stikkontakten og pc-en begynner å dure.

Med masse ekstrating inni kabinettet blir det fort varmt. Mens vanlige, kjedelige kjøpe-pc-er som regel kun har én vifte, har Ole montert hele elleve vifter i sin, og dere er plass til mer. Den ene har til og med rødt og oransje lys, og på pc-ens fremside er det er kontrollpanel der temperaturen kan sjekkes og reguleres.

Langs to av sidene er det lilla og blå UV-lys. Det hele ser ut som et ormebol i neon. Thomas setter på en CD med dyp bass og frekke linjer. UV-lyset danser i takt med musikken.

— E'kje det kult?

Gøy å se at det virker

Guttene er ikke redde for å få støt eller gjøre noe feil mens de jobber, selv om det skjer stadig vekk.

— Det blir mye småfeil når vi bygger selv, men ved å oppsøke forumet og sende inn spørsmål kan vi få hjelp. Men det kan være vanskelig å forstå svarene, forteller de.

Tiden i dataland går mye raskere enn i resten av verden.

— Det er vanskelig å henge med om du er borte fra nettforumet et halvt år. Da er alt nytt og det du aner ikke hva de snakker om.

Grunnen til at Ole Thomas og Kim-Fredric driver med dette er enkelt og greit at det er gøy når de får det til å virke.

— Men vi blir skikkelig sure når det ikke går som det skal. Det skjer ganske ofte, smiler de.

Til tross for utallige virusangrep, overoppheting og formateringer, har de heldigvis ikke opplevd å miste hele innholdet på den 180 GB store harddisken. - En kamerat av oss formaterte så mye at hele harddisken røk. Ikke så gøy for ham, he he. Skal dere ha navnet hans? godter de seg.

Inspirert på ByLAN

Både Thomas og Ole har egen laptop til arbeid og vanlig bruk. Den stylete pc-en er mest en LAN-pc, der de spiller Battlefield eller Counterstrike. Men aller helst liker de å gå rundt og snakke med andre stylere og se hva de har gjort med pc-ene sine. Alle sammenlikner kabinetter med edderkoppnettmønstre og fiffige lysdesign.

— Det er utrolig mange kult stylete maskiner på samlingene. Men det koster cash.

Drømmekabinettet, som er gjennomsiktig på alle sider, koster rundt 1100 kroner. Med flere UV-lys, vifter og annet stæsj blir det fort dyrt for ungdommene. Lommepenger og bursdagspenger spares for å få råd til å bygge videre på maskinene, litt etter litt.

— Foreldrene mine vil at jeg skal komme meg ut mer, tjene egne penger og helst bruke det på noe annet enn data hele tiden. Jeg pleier å gå ut, men da går jeg bare til Ole og driver med data der, sier Thomas.

På fredag er det ByLAN på Bergen Racketsenter. Ikke se bort fra at det er tre gutter med capsen på snei og drømmer i blikket innimellom alle dem som er langt inne i World of Warcraft.

KNUT STRAND