Strømleverandøren Fjordkraft har et hyggelig nyttårsbudskap. Beregninger selskapet har gjort viser at strømregningen som dukker opp i postkassen til vestlendingene i januar, er halvert sammenlignet med i fjor.

Kan spare tusenlapper

— Desember måned er ikke over, men foreløpige beregninger jeg har gjort viser at inklusive merverdiavgift blir spotprisen for desember rundt 33 øre pr. kilowattime, sier kommunikasjonsdirektør Jeanne Katralen Tjomsland.

Det betyr at en kunde som betalte cirka 3200 kroner i strømregning for november og desember 2010 kan regne med å slippe med cirka 1700 kroner i år.

Nettleie i tillegg

På samme tid i fjor var spotprisen om lag 80 øre pr. kilowattime på vestlandet. Man må tilbake til 2004 for å finne en lavere pris enn dette i desember.

— Men det er viktig å huske på at nettleie fra lokale nettselskap kommer i tillegg på strømregningen. Noen nettselskaper setter ned nettleien fra nyttår, men her er det ulikt, understreker Tjomsland.

Mildt og mye nedbør

Det er den våte og milde høsten som er årsaken til de lave prisene. I tillegg har vinteren vært mild så langt.

Fjoråret var derimot preget kulde og lav magasinfylling hos produsentene. I tillegg fungerte ikke det svenske kjernekraftverket. I år har den svenske kjernekraftproduksjonen gått som normalt.

— Mange brukte mer strøm i fjor enn normalt på grunn av kulden. Hvis de nå har redusert forbruket til opprinnelig nivå blir besparelsen enda større, sier Tjomsland.

Gode utsikter for nyåret

Hun har også tro på at regningen for januar og februar kan gi en god besparelse i forhold til 2010.

— Ser man i dag på hva strømmen omsettes for på strømbørsen i januar og februar, ser det ut til at vi kan forvente strømpriser til kundene på 38-40 øre/kWh i årets to første måneder.

— Bildet kan naturligvis endre seg, men det er meget godt med vann hos produsentene så vi mener det er realistisk, fortsetter Tjomsland.

- Hvordan ser du på lengre sikt?

— Der er det også gode utsikter. De forventede strømprisene for andre kvartal, altså månedene april til juni, ligger på cirka 37 øre per. kilowattime.

Binder man strømprisen for et år, er prisen 41, 8 øre per kilowattime.

— Denne prisen gjenspeiler forventningene våre til 2012. Dette er det beste viten som finnes om fremtidsbildet fremover, men som sagt kan alt endre seg dersom det skjer noe uforutsibart. Det er også viktig at snøen legger seg nå, slik at det kan smelte å bli til vann, sier hun.

Synspunkter på strømprisene? Disktuter saken i kommentarfeltet under