Natt til mandag ble det satt ny regnrekord i Bergen. Ikke siden 1938 har det kommet mer regn på et julidøgn. Det bidrar til at strømmen praktisk talt er gratis.

— Jeg kan love svært hyggelige priser for våre kunder de neste ukene. Sammenlignet med i fjor sommer er prisen redusert med over 50 prosent, sier Sverre Gjessing, administrerende direktør i Fjordkraft.

I går var prisen hos Fjordkraft for en kilowatt time strøm 8,73 øre. I juni var gjennomsnittsprisen 22,06 øre.

Det betyr at Fjordkrafts kunder har fått et priskutt på to tredeler i løpet av få uker.

— Det skyldes blant annet mye nedbør, og økonomiske forhold i resten av verden, sier Gjessing.

Blant annet bidrar den økonomiske krisen i Europa til å presse kraftprisen nedover.

Lave priser til august

Årets lave priser kan gi langt lavere strømregninger enn i fjor.

— En familie med et forbruk som ligger rundt gjennomsnittet, vil første halvår få en strømregning som er 2500-3000 kroner lavere enn i fjor. Reelt sett kan besparelsen være høyere, siden fjoråret var kaldere og medførte høyere strømforbruk for de fleste kunder, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Han presiserer at tallene bygger på et forenklet regnestykke, som ikke tar hensyn til forbruksvariasjonene gjennom året.Hos Lyse tror man strømprisen vil ligge lavt og langt under nivået de siste årene.

— Strømprisen blir høyere, men ikke høy. Selv om kraftprisen stiger 20 øre, vil strømmen fortsatt være billigere enn vanlig, sier Ole Gabrielsen, konserndirektør i Lyse.

Stina Johansen i Nord Pool forteller at i sist uke kostet strømmen bare én fjerdedel sammenlignet med strømprisen på samme tid i fjor.

Billigste på fem år

— Vi må tilbake til 2007 for å finne like lave kraftpriser i deres område av landet, sier Stina Johansen, kommunikasjonssjef i Nord Pool.

Kraftbørsen Nord Pool selger strøm til energiverk i hele Norden. Nå om dagen gir de nesten strømmen bort. 6,9 øre pr. kilowatt time kostet strømmen i sist uke. I fjor på samme tid kostet strømmen hos Nord Pool 27,8 øre pr. kWh.

I juni i fjor var gjennomsnittsprisen hos Fjordkraft 45,76 øre.

— Det har vært mye regn på Vestlandet de siste dagene, og det er ventet at regnet skal fortsette til utpå dagen tirsdag, sier Thomas Væringstad, vakthavende hydrolog i NVE.- Regnet bidrar til økt tilsig i vannmagasinene, sier Væringstad.

Mer vann i magasinene betyr billigere strøm.

— Markedet er veldig væravhengig. Når vannstanden i magasinene er høy, slår det tilbake på prisene, sier Stina Johansen i Nord Pool.

Mye snø i fjellet

Men det er ikke bare regnværet i sommer som forklarer de lave strømprisene.

Inntil for et par uker siden var det mindre vann enn normalt i vannmagasinene på Sørvestlandet. Forklaringen var en kald, sen vår som forsinket snøsmeltingen. De siste to ukene har snøen for alvor begynt å smelte, og det vises igjen i målingene. Sist uke var magasinfyllingen 2,1 prosent over den såkalte "meridianverdien", som er en normalfordeling basert på årene 1990 til 2011.

Året begynte med mye vann i magasinene etter at mange hadde fryktet en vinter med kraftmangel. I uke 1 hadde magasinene en fyllingsgrad på 78,9 prosent som er oppunder maksnivå (81,5 prosent)Nå vil snøsmeltingen og nedbøren fortsette å fylle magasinene frem til oktober. Da vil temperaturen etter hvert bli så lav at nedbøren faller som snø. Den snøen blir ikke til kilowatt før til neste vår.