Konsekvensene av den tragiske katastrofen i Japan har forplantet seg også til Norge.

Prisen vi må betale for strøm har gjort et lite hopp de siste tre dagene.

En gjennomsnittlig husstand må betale omtrent 300 kroner ekstra for strømmen de neste seks ukene, ifølge Rolf Helge Sørensen, porteføljeforvalter i Bergen Energi.

— Det første som skjedde var prishopp på gass og kull, forteller han.

Stenger kraftverk

Markedet regner med at LNG-gass og kull må brukes til å kompensere for bortfallet av kjernekraft.

Denne prisøkningen forplantet seg inn i europeiske strømpriser som kundene betaler.

— Så kom forbundskansler Angela Merkel i Tyskland med sin uttalelse i går om gamle kjernekraftverk som skal stenges. Det fikk prisen til å gjøre et nytt hopp, sier Sørensen.

Før katastrofen i Japan lå strømprisen i Europa på 62 euro pr. megawattime (MWh). Nå er prisen oppe mellom 71 og 72 euro. Dette har ført til en prisøkning på syv øre pr. kilowattime de siste tre dagene i norske stikkontakter.

Spennende vår

I Norge er situasjonen spesiell også på grunn av liten magasinfylling. Men det har aktørene i markedet visst om og lagt inn i kraftprisen tidligere.

Uke 17 blir spennende, mener porteføljeforvalteren. NVE regner med at snøsmeltingen starter i den uken. Men om været er kaldt og snøen ligger en uke eller to ekstra, kan det bli kritisk.

Han tror timeprisen på kraftbørsen kan komme opp i 80 eller 90 euro pr. megawattime dersom snøen venter med å smelte.

— Men det ser ut til å bli mildt og vått fremover. Slår det til, raser prisen fort ned til 50 euro, trøster forvalteren i Bergen Energi.

— Dessuten er den billigste kilowattimen den du ikke bruker, legger han til.

En lang rekke Også andre geopolitiske omstendigheter har spilt inn på strømprisen den siste tiden-

I desember ødela flommen i Australia flere kullgruver. Dermed steg prisen på kull og kullkraft.

I januar begynte uroen i Midt-Østen. Den har sendt prisene på olje og gass til værs.

Fredag kom altså jordskjelvet, tsunamien og atomulykkene i Japan. Katastrofen har fått Tyskland til å stenge flere atomkraftverk for grundige undersøkelser.

På toppen av det hele kalte Statnett i går inn til pressekonferanse for å fortelle at de er langt mer bekymret for kraftsituasjonen nå enn tidligere i vinter - det er nemlig bare halvparten så mye vann i magasinene som det pleier å være.

— Vi er i en situasjon vi aldri før har vært i de fleste områder. Vi ligger et godt stykke under, vesentlig under, forrige gang vi hadde en utfordrende situasjon, som var i 2003. Det er Sør-Norge som er den store utfordringen, sier konserndirektør Øyvind Rue i Statnett.

Statnett kaller tilstanden «anstrengt» og peker på at fyllingsgraden i Sør-Norge nå bare er 20 prosent.

: