Bergensere og hordalendinger flest brukte rekordmye strøm i fjor. I november økte forbruket med 20 prosent, i desember med 17 prosent, viser foreløpige tall fra BKK Nett.

I rekkehuset i Botnen borettslag på Flaktveit i Åsane sitter Even på 15 og Hein på 13 år og spiller dataspill. Lykkelig uvitende om strømpriser og kilowattimer. Far Trond Jøsang, derimot, er svært klar over prisøkningen, men er ikke så bekymret likevel.

Jeg er veldig bevisst på strømbruken.

Trond Jøsang

**Les også:

Folk flest krever mer komfort**

Inneklemt

— Jeg er veldig bevisst på strømbruken og leste av måleren på tirsdag. De siste to månedene har vi brukt 3900 kilowattime (kWh). Det er stabilt med tidligere år, forteller Trond Jøsang.

Han sier videre at familien bruker i snitt 15.000 kWh i året.

— Vi er inneklemt mellom rekkehus på hver side og har mindre uteflater. I tillegg har vi varmekabler i førsteetasje som er med på å varme opp hele huset, sier familiefaren.

Jøsang viser også frem den relativt nyinstallerte rentbrennende vedovnen som blir tatt i bruk når kulden biter.

— Selv om strømbruken er stabil, vil vi nok merke at hver kilowattime er blitt dyrere på neste regning.

Høyt forbruk

  • Den rene strømprisen, altså utenom nettleie, elavgift og moms, lå i romjulen på 65 øre pr. kWh. Det er veldig høyt. Normalt ligger prisen på denne tiden under halvparten, sier analytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Han sier at den høye prisen er et direkte resultat av det høye forbruket, kombinert med uvanlig lav vannstand i magasinene.

Koblet ut storkunder

  • Vi ble overrasket i høst da sprengkulden kom så tidlig. Både i slutten av november og begynnelsen av desember kom levert toppeffekt opp i 1770 MW. I begynnelsen av desember koblet vi ut storkunder som ligger på tariff med slik klausul. Selv med disse storkundene ute, økte altså levert energimengde med hele 17 prosent i den måneden.

Utkoblingen av storkundene skjedde av hensyn til sikkerheten i nettet, for å redusere risikoen for overbelastning og utkobling av ordinære kunder.

Nedbør hindrer prisvekst

John Brottemsmo i Bergen Energi sier at prisene i dagene etter nyttår også har ligget på 65 øre pr. kWh i gjennomsnitt.

— Høyere forbruk på vanlige ukedager skulle normalt slått ut i høyere pris. Men nå har vi fått litt mer nedbør, og er forespeilet enda mer. Derfor har prisene holdt seg stabile.

- Hva er prognosen videre?

  • Den lave magasinfyllingen gjør det vanskelig å spå akkurat nå. I dette området har vi magasiner med lavt lagringspotensial. Får vi godt med nedbør fremover, vil derfor prisene kunne falle ganske mye. I motsatt fall, hvis vi får en lengre tørkeperiode, kan prisene stige til et nivå på 90 øre pr. kWh. Teoretisk sett kan de stige enda mer, men etter å ha bodd tretti år i Bergen har jeg ikke tro på at vi skal få tørt vær så lenge, sier Brottemsmo.

Har du kuttet strømforbruket? Frykter du regningen? Diskuter under: