— Med denne har jeg tilgang til alt jeg trenger når jeg har fri, sier daglig leder Henrik Lie-Nielsen i konsulentselskapet Reaktor i det han rutinert fisker opp en Iphone-telefon fra bukselommen.

Gründeren i selskapet som nå har rundt 110 ansatte er en av mange som bruker tid på jobben i ferien.

— Det kan gå en halvtime for dagen til jobb i ferien. Jeg svarer på e-poster og er tidvis tilgjengelig på mobilen, sier Lie-Nielsen.

Han mener det er greit å bruke tid på jobben i ferien.

— Dersom jeg er tre uker borte føler jeg det er viktig å ta unna litt jobb underveis. Det samler seg fort opp, sier han.

PC-en med over alt Lie-Nielsen er ikke alene om å bruke tid på jobben når han har fri. 40 prosent av folk med lederansvar leser dokumenter eller svarer på e-poster fra jobben når de har fri, ifølge en undersøkelse fra forskningsstiftelsen FAFO. Blant befolkningen ellers er andelen 20 prosent. Førsteamanuensis ved psykologisk fakultet på Universitetet i Bergen, Anna Marita Milde, sier det er spesielt lederne som har problemer med å stresse ned i ferien.

— Mange føler et ansvar for å være tilgjengelig og teknologien gjør det også lettere. Man opplever å få dårlig samvittighet dersom man ikke svarer på e-poster eller telefon, sier Milde.

Hun mener det er en del av samfunnsutviklingen at vi i større grad tar med oss jobben hjem.

— Tidligere var det nesten umulig å få tak i oss på ferie. Reiste vi til Syden kunne vi kanskje ringe fra en hotellresepsjon eller fra en telefonkiosk. Nå er PC-en med oss over alt og på mobilen er vi tilgjengelige døgnet rundt, sier Milde.

Kommer ikke i feriemodus Seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, Asbjørn Grimsmo, ser også en tendens til at folk lar seg stresse av jobben i feriene.

— Vi ser en utvikling mot det grenseløse arbeidet. Det dreier seg om at du kan jobbe når som helst og hvor som helst. Mobilen og PC-en har gjort dette lettere, og noen har en lav terskel for å bruke tid på jobb. Det betyr at de ikke kommer ordentlig inn i feriemodus, sier Grimsmo.

Noen opplever også å bli stresset fordi de er borte fra jobben.

— Arbeidshverdagen virker strukturerende. Du står opp til samme tid, spiser frokost til samme tid og er på jobb til faste tider. Slik er det ikke om sommeren. Det å miste denne strukturen i hverdagen kan bli en utfordring for mange.

— I tillegg kan familien være et tveegget sverd. På den ene siden gir ferien god mulighet til å være sammen med ektefelle og barn. På den andre siden lever man veldig tett sammen. Man får mindre rom å bevege seg på, og det vi vet er også at trengsel fører til økt aggressivitet.

Grimsmo mener det er viktig at folk stresser ned i ferien.

— Vi vet er at stress over tid bryter ned kroppen. Det kan blant annet gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer, og kan på sikt gi psykiske helseplager og søvnproblemer, sier Grimsmo.

Har du stresset i ferien? Fortell!