Vekterstreiken har rammet en rekke flyplasser. Det får også konsekvenser for flyvningene til og fra oljeplattformene i Nordsjøen.

Vanligvis gjennomfører Statoil 50-60 flyvninger hver dag, nå er antallet halvert. Fra onsdag blir helikoptertransporten ytterligere redusert.

— Konsekvensen er at vi ikke får rotert personell som planlagt. Folk må bli værende ute i havet, mens de på land må vente med å komme seg ut. Det er kjedelig for dem som blir berørt, både de som venter ute, familiene deres og de som venter på land, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil.

Han anslår at noen hundre foreløpig er streikefast i Nordsjøen.

Kan være i 21 dager

Foreløpig får streiken ikke nevneverdige konsekvenser for drift og produksjon på sokkelen.

— Produksjonen går som normalt. Det kan være at man må kansellere noe arbeid som var planlagt, fordi man ikke får rett personell ut, men i all hovedsak vil drift og produksjon gå som normalt, sier Skauby til bt.no.

- Hvor lenge kan folk bli værende i Nordsjøen og jobbe?

— I utgangspunktet kan man maksimalt være ute i 21 dager, men det kan søkes unntak fra det om det er spesielle tilfeller som slår inn. Så lenge vi får gjennomført noen flyvninger, forsøker vi å prioritere det mest kritiske personellet, både for innreise og utreise, sier informasjonssjefen.

Verre fra onsdag

Flyplassene i Florø og Kristiansund er helt stengt for helikoptertrafikk, mens aktiviteten ved Sola og Flesland er sterkt redusert.

— Fra onsdag vil vi slite mer. Da vil Sola bli helt stengt, og Brønnøysund, der flyvningene fra Kristiansund er flyttet, vil få heliporten stengt på grunn av opptrapping av streiken. Det eneste vi eventuelt vil få gjennomført er turene fra Bergen.

- Hvor lang tid går det før det får konsekvenser forproduksjonen?

— Vi kan holde det gående en god stund før det går ut over produksjonen. På et eller annet tidspunkt, hvis ikke vi får rotert personell, vil det ha konsekvenser, men jeg vil ikke spekulere i hvor lang tid det tar.

Martin Steen, kommunikasjonssjef i IndustriEnergi, sier stemningen ute foreløpig er avventende.

— Folk er litt spent på hvor lang tid det tar. Foreløpig smører de seg med tålmodighet, så får vi se hvordan folk ser på det alt etter hvor lenge streiken varer. Jeg vil regne med at mange har forståelse og sympati for at andre grupper brukersin rett til å streike, sier han.