På det meste har ventetiden før sikkerhetskontrollen på Flesland vært på en halv time denne uken.

Securitysjef Lasse Solberg i Avinor varslet mandag at køene kunne begynne å tette seg til tirsdag ettermiddag, men så langt har passasjeravviklingen gått greit.

— Vi har ikke hatt køer. Det var maks 3-4 minutters ventetid i morges, sier han til bt.no.

Ventetid på en time

Men fra onsdag frykter han at køene blir lengre. Da er kapasiteten i sikkerhetskontrollen nede på 50 prosent.

— Onsdag er ikke den store reisedagen, men spesielt torsdag og fredag er det mange som pleier å reise, og da kan det bli køer, sier Solberg.

Han anslår at ventetiden kan komme opp i en time.

— Jeg håper ikke den gjør det, men faren er til stede for at det kan skje.

Rådet til de reisende er å møte opp tidlig, halvannen til to timer før flyavgang.

Rammer 14 flyplasser

Fra onsdag er til sammen 50 vektere ved Flesland tatt ut i streik. Mange av disse skulle vært på vakt de nærmeste dagene.

Vekterstreiken rammer i øyeblikket sikkerhetskontrollene ved Oslo lufthavn, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Haugesund, Ålesund, Kristiansund, Alta, Bodø, Sandnessjøen og Florø (offshore).

Ved en opptrapping fra og med onsdag 6. juni rammes også Førde og Leknes.

Noen av lufthavnene vil ha til dels sterkt begrenset kapasitet i sikkerhetskontrollen, andre vil måtte holde helt stengt for ordinær trafikk hele eller deler av døgnet, fordi det ikke er tilgjengelig personell til å håndtere sikkerhetskontrollen, melder Avinor.

Mer kaos fra lørdag

Fra lørdag kan flyteknikere, brannmannskaper og andre flyplassansatte også bli tatt ut i streik, melder NTB.

Torsdag setter LO Stat og Spekter seg sammen hos Riksmekleren for å prøve å finne en løsning på årets tariffoppgjør i Avinor. Det samme gjør Norsk Flytekniker Organisasjon og NHO Luftfart. Begge oppgjørene har frist natt til lørdag.

Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) har tatt ut alle sin 479 medlemmer i streik fra lørdag. Hvis meklingen ikke fører fram vil Gardermoen, Flesland, Sola, Værnes, Bodø og Tromsø rammes fra lørdag.

— Vi har varslet at vi tar ut alle våre medlemmer med en gang og håper at vi raskt kan bli ferdige med oppgjøret, sier Roger Handeland, leder for NFO til NTB.

Ingen taxfree-streik

Det var en stund fare for at handelen i taxfree-butikkene også kunne bli streikerammet. Luftfartens funksjonærforening og Virke meklet gjennom tirsdagen.

I god tid før fristen gikk ut, fikk de imidlertid landet forhandlingene.

  • Hovedorganisasjonen Virke og Luftfartsfunksjonærenes forening kom tirsdag ettermiddag til enighet hos Riksmekleren. Det blir dermed ingen streik i taxfreebutikkene på landets største flyplasser, opplyser Virkes forhandlingsdirektør Pål Skarsbak til NTB.