• Vær tidlig ute, råder NSB. Halvparten av togene er allerede fulle.

Selv om streiken i stat og kommune er slutt, er det ikke slutt på kaoset. Vekterne, som er organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund, trappet opp streiken onsdag.

Flere flyplassansatte kan tas ut lørdag. Da har både 180 LO-organiserte som jobber i Avinor og nærmere 500 flymekanikere meklingsfrist.

Flyteknikerne har varslet at de vil ta ut alle sine medlemmer fra meklingsavslutning, som er natt til lørdag 8. juni.

Har sikret hjemreisen

Anders Østigård (42) og Geir Guldahl (45) møtte fredag kveld opp på togstasjonen i Bergen da de hørte at Flesland skulle stenge.

— Det første ledige toget går klokken 16 lørdag, da skulle vi egentlig vært hjemme på Hamar. Nå kommer hjem rundt klokken 01 i stedet.

Fredag har begge avsluttet en deltids mastergrad på NHH ved siden av jobben.

— Jeg begynner å miste sympatien for de streikende vekterne nå. Når det rammer samfunnet så hard at flere store flyplasser stenges har det gått for langt. Vi kommer oss jo hjem, men det er verre for barnefamilier som må avbryte ferien, sier Guldahl.

De regner begge med at streiken avsluttes med tvungen lønnsnemnd senest søndag.

— Jeg har akkurat byttet arbeidsgiver og må derfor betale denne siste reisen til NHH selv. Da er det ekstra irriterende å måtte kjøpe to billetter, sier Østigård.

Fulle tog hos NSB

Og når usikkerheten råder på flyplassene, vender folk seg mot NSB. På langdistanserutene mellom Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand merker de stor pågang for tiden.

— Vi har hatt en 20 prosents økning i salget de siste tre ukene, og det har vært en jevn stigning i etterspørsel og salg. Vi har nå veldig fulle tog, sier Håkon Myhre, kommunikasjonssjef i NSB.

Han råder folk til å være tidlig ute med å bestille.

— I helgen og neste uke er mer enn halvparten av togene fulle, sier han.

På ekspressbussene over fjellet er derimot mindre press.

— Vi merker nær sagt ingen forandring. Streiken har liten effekt for vår del. Men hvis folk ønsker et alternativ til fly og tog, så er vi alltid det - vi har plassgaranti på rutene våre, sier Svein Arne Vik, markedssjef for busselskapene i Fjord1.

- Folk utsetter reisen

Administrerende direktør i Nor-Way Bussekspress, Bjørn Østbye, sier at det virker som om mange reisende sitter på gjerdet mens de venter på utfallet av meklingene.

— Vi har ikke sett noen påtagelig økning ennå. Det er en helt ubetydelig forskjell fra vanlige dager. Det virker som om de som ikke fly, har utsatt turen heller enn å velge alternativ transport, sier Østbye.

Flere tusen charterturister står i fare for ikke å komme seg av gårde på ferie lørdag om ikke vekterstreiken avblåses. Lasse Solberg, sjef for sikkerhetskontrollen på Flesland, har sagt til bt.no at han frykter fem timers ventetid i helgen.

Samtidig sier SAS og Norwegian at de ikke tror en flyteknikerstreik vil ramme flytrafikken. Men om de Avinor-ansatte streiker, vil flyplasser måtte stenge.

STOR PÅGANG: Halvparten av NSBs langdistansetog den neste uken er allerede fulle.
JAN M. LILLEBØ