Les også:

Det kommer frem i en uttalelse fra IMF tidlig torsdag morgen norsk tid.

— Det er med stor sorg jeg føler meg tvunget til å presentere til styret min oppsigelse som direktør for IMF, skriver Strauss-Kahn.

Les oppsigelsesbrevet her

Den franske lederen for Det internasjonale pengefondet ble arrestert på flyplassen i New York etter at han angivelig skal ha forsøkt å voldta en stuepike.

Benekter skyld

— Jeg tenker nå først på min kone - som jeg elsker over alt - mine barn, min familie, mine venner. Jeg tenker også på mine kolleger ved Fondet; sammen har vi oppnåd store ting de siste tre årene og lenger enn det, heter det videre.

Han benytter også anledning til å benekte voldtektsanklagene mot ham.

  • Til alle, jeg ønsker å benekte med største fasthet alle anklagene som er blitt rettet mot meg. Jeg ønsker å beskytte denne institusjonen som jeg har tjent med ære og hengivenhet, og spesielt - spesielt - vil jeg bruke all min styrke, all min tid og all min energi på å bevise min uskyld, sier Strauss-Kahn.

Arrestert for voldtektsforsøk

Strauss-Kahn har de siste dagene vært under kraftig press fra flere vestlige ledere om å trekke seg. Blant dem som har gitt uttrykk for at Strauss-Kahn bør gå av, er USAs finansminister Timothy Geithner.

Strauss-Kahn hadde også ambisjoner om å bli Sosialistpartiets kandidat ved det franske presidentvalget.

Ifølge amerikanske medier skal politiet ha tekniske bevis mot Strauss-Kahn, mens hans forsvarer hevder at det som skjedde på hotellrommet var frivillig. Strauss-Kahn sitter nå varetektsfengslet på den fangeøya Rikers Island.

Nyheten om at den mektige IMF-lederen var arrestert slo ned som en bombe, spesielt i Frankrike. Det har lenge gått rykter om Strauss-Kahns utenomekteskapelige forhold. I 2008 måtte han beklage, overfor IMF-styret og sin kone Anne Sinclair, sitt forhold en ungarsk økonom i pengefondet.

Anklagene om voldtektsforsøk er derimot av en helt annen karakter.

Hvem tar over?

IMF har vært instrumental i arbeidet med å redde flere gjeldstyngede europeiske land med kriselån, og Strauss-Kahn har også fått mye skryt for sitt lederskap i organisasjonen.

Denne uken skulle Strauss-Kahn ha deltatt på et krisemøte med Hellas, angående en refinansiering av landets skyhøye gjeld.

Det er helt uklart hvem som tar over. Ifølge en uskreven regel har Europa alltid hatt lederskapet i IMF, mens amerikanerne har hatt ledervervet i Verdensbanken.

Blant kandidatene som er trukket frem er Frankrikes finansminister Christine Lagarde. Lederskapet kan imidlertid også gå til en ikke-europeer for første gang.

Aftenposten.no følger saken.