Milano-børsen i Italia opplevde et fall på 6,65 prosent, det verste resultatet siden april 2009, mens det spanske aksjemarkedet falt med 5,49 prosent.

Det var stort sett bankene som ledet an i nedturen i Frankrike. Verst gikk det for storbanken Societe Generale, som på ettermiddagen hadde tapt hele 21 prosent før det ble en bedring til 14,7 prosent i minus — det største dagstapet på over 20 år.

En talsperson for banken avviser alle rykter knyttet til bankens likviditet.

Banken Crédit Agricole falt med 11,8 prosent, mens den europeiske bankindeksen tapte 6,5 prosent. Bankene lider under ny usikkerhet knyttet til Hellas, og i Italia falt storbanken Intesa Sanpaolo med 13,72 prosent.

Rykter om Frankrikes betalingsdyktighet var med på å skape frykt onsdag. Kredittverdigheten er på toppnivået AAA, men det har gått rykter om at den kommer til å bli nedgradert. Finansdepartementet rykket onsdag ut for «formelt» å avkrefte ryktene.

De tre kredittvurderingsbyråene bekrefter at Frankrike fortsatt har plettfri betalingsevne, ifølge departementet.

— Vi begynner å gå tom for AAA-land. Dersom Frankrike nedgraderes, reiser det spørsmål om andre land også. Offentlige finanser er grunnleggende ikke svært gode, sier analytikeren Klaus Wiener i Generali Investments.

— Det er svært uheldig å se alt dette på et tidspunkt når vi fortsatt har et svært sårbart marked.