Fra en topp på rundt 310 poeng den 11. juni har hovedindeksen falt med 40 poeng på snaue to uker. Mandag viste 49 selskaper på hovedlisten nedgang mens bare fire hadde oppgang og to var uendret.

Mens analytikere og andre spåmenn for en drøy uke siden spådde ny oppgang over 300 poeng begynte de samme kretser allerede på ettermiddagen mandag å snakke om en ny nedtur.

Det riktige er som vanlig at ingen aner hvordan Oslo Børs utvikler seg.

Normal korreksjon

Den mest iøynefallende forklaring på tilbakeslaget de siste dagene er at Oslo Børs fra 3. mars til 11. juni steg med over 50 prosent uten at oppgangen var forankret i realøkonomisk fremgang eller bedre fremtidsutsikter for selskapene som steg. Da skal og vil det komme en korreksjon.

Problemet for mange av investorene på Oslo Børs er at de spekulerer i å treffe tidspunktet nøyaktig når korreksjonen kommer.

Hittil i år har hovedindeksen steget med 19,96 prosent etter mandagens store fall. Dermed er den i rute med mange andre internasjonale indekser.

Ryster selskapene

Olje og oljerelaterte selskaper ble kraftig rammet mandag. Nedgang på over 7 prosent i selskap som StatoilHydro, Yara, Rec, Aker Solutions og Seadrill er ikke daglig kost.

Selv om den viktigste forklaringen på nedgangen er måten oljebørsen i Oslo fungerer på, fikk selskapene på hovedlisten liten drahjelp utenfra denne mandagen. De første timenes handel i New York viste kraftig nedgang på de viktigste indeksene, oljeprisen sank med to-tre dollar og Verdensbankens rapport om utsiktene for verdensøkonomien var alt annet enn lyse.

I Europa for øvrig var det også en bred nedgang denne mandagen, men ikke like sterk som i Oslo.

Hvilken vei går børsen i tiden fremover? Gi oss ditt beste tips i feltet under!

NED IGJEN: Du skal være en god spåmann for å vite hvor børsen går nå.
Scanpix (arkiv)