JON TUFTO jon.tufto@bergens-tidende.no

Oppløsningen skal ikke være god nok til å identifisere mennesker fra rommet, men spionbildene kan utmerket godt brukes til å overvåke huset ditt, bilen din eller andre gjenstander av en viss størrelse.

Første gang Det er første gang at et privat selskap får tillatelse av amerikanske myndigheter til å ta egne satellittbilder med så god oppløsning, skriver Worldtribune.com onsdag. Lisensen er gitt av «National Oceanic Atmospheric Administration» til selskapet «Space Imaging», og spionbildene skal brukes til å fjernstyre romfartøyer fra jorden.

Tillatelsen kommer etter langvarig lobbyvirksomhet fra den private romindustrien, og motstanden skal ha vært stor. Israelske myndigheter har fryktet at dersom private fikk ta spionbilder, kunne bildene lett havne i hendene til fiender av landet og brukes i en fremtidig krigføring.

Teknologien skal bli enda bedre Sjefen for selskapet som har fått lisensen, John Copple, er godt fornøyd og ser frem til å videreutvikle teknologien.

— Nå vil vi være i stand til å holde tritt med den raske endingen av teknologien når neste generasjon av systemer skal utvikles, sier han til Worldtribune.com.

Selskapet akter å ta svart-hvitt-bilder fra verdensrommet med en oppløsning på en halv meter, i tillegg til fargebilder med en oppløsning på to meter.

Med stadig skarpere blikk Oppløsningen på spionbilder er blitt stadig bedre siden begynnelsen av 1990-årene, og lovgivningen har fulgt etter:

  • I 1992 vedtok den amerikanske kongressen en lov som gav amerikanske selskaper mulighet til å bygge kommersielle overvåkingssatellitter, for at selskapene skulle kunne konkurrere med internasjonale selskaper på det samme markedet.
  • I 1994 godkjente myndighetene at selskapene fikk ta bilder med en oppløsning på én meter.
  • Den første kommersielle satellitten som var i stand til å ta bilder med denne oppløsningen, var Lockheed Martins Ikonos-satellitt, skutt opp i 1999.

Hemmelige militære bilder Det er ikke usannsynlig at militære aktører har tilgang til spionsatellitter med langt bedre oppløsning enn en halv meter. Informasjon om slike satellittbilder er imidlertid gradert materiale, og ikke åpent tilgjengelig for mediene.

SPIONSATELLITT: Lockheed Martins satellitt Ikonos tar allerede i dag bilder med en oppløsning på én meter. Nye satellitter skal ta enda skarpere bilder av landjorden. (Foto: Lockheed Martins hjemmeside)