Fjord Line har satset 1 millard kroner på MS Stavangerfjord, men avgangen fra Stavanger til Hirtshals søndag kveld er åtte og en halv time forsinket.

De som skal reise fra Bergen til Stavanger mandag, må belage seg på avgang klokken 19 istedenfor 14.30.

  • Her kan du sjekke rutetidene — Vi beklager dette sterkt. Forsinkelsene er på grunn av LNG-fylling (flytende naturgass). Når skipet kommer til Stavanger, må det tømmes. Kun de ansatte kan om bord under fyllingen, sier administerende direktør Ingvald Fardal.

— Vi kan heller ikke begynne lasting av gjester før fyllingen er ferdig, sier han.Forsinkelsen skyldes også delvis en teknisk feil som ble oppdaget tidligere i uken, og at bunkringen søndag tok lenger tid enn planlagt.

— Det har forplantet seg, sier Fardal.

Reagerer sterkt

Torsdag skrev BT at Fjord Line må kjøre miljøvennlig naturgass 1158 kilometer fra fergeleiet utenfor Stavanger til Hirtshals. Årsaken er at de ikke får fylle tanken på fergene mens passasjerene er om bord i Norge. Dette er imidlertid lov i Danmark.

Flere stortingspolitikerne reagerer på regelverket som altså fører til store forsinkelser.

— Dette beviser bare Norges håpløse og idiotiske regelverk. Regjeringen prater fint om hvor viktig det er å bruke miljøvennlig drivstoff, men har hindringer som gjør at det er håpløst å gjennomføre, sier Bård Hoksrud (Frp).

Vi lever i et byråkrati Adm direktør Ingvald Fardal

Men administerende direktør Ingvald Fardal tar problemene med fatning.

— Vi lever i et byråkrati. Saken skal ut på høring og det vil ta måneder, men vi må respektere at samfunnet forlanger en viss høringsfrist. Jeg er en person som tenker at hvis det er vilje, så er det vei. Vi jobber døgnet rundt for å finne løsninger, sier Fardal.

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har ansvaret for reglene rundt bunkring av flytende naturgass på passasjerbåter når bunkringen skjer fra land. De forteller at det ligger sikkerhetshensyn til grunn for regelverket.

STOLT: Administrerende direktør i Fjord Line Ingvald Fardal var fornøyd under jomfruturen til MS Stavangerfjord, men nå sliter selskapet med store forsinkelser.
ODD E. NERBØ

Fjord Line har kansellert en rundtur til Langesund torsdag for å ta inn forsinkelsene.— Vi seiler til Hirtshals i natt, og reiser opp igjen mandag. Da kutter vi fylling i Risavika og seiler direkte til Bergen, så direkte til Hirtshals igjen. Da håper vi å være nede på en times forsinkelse, sier Fardal, før han legger til:

— Men hvordan skal vi løse neste uke? Vi kan ikke fortsette på denne måten. Vi skal ha et møte med leverandøren av gassen, Skangass, på tirsdag.

«Ikke særlig fornuftig»

Statssekretær i samferdselsdepartementet, Geir Pollestad (Sp), sa torsdag til Stavanger Aftenblad at han ville sjekke ut saken nærmere, og ta den videre.

— For meg høres det ikke særlig fornuftig ut at man kjører naturgassen hele veien til Hirtshals for å tanke, sier Pollestad.

DSB er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet. Departementet opplyser at det er DSB som har ansvaret for å forvalte regelverket på dette området. En konsekvensutredning er ute til offentlig høring med høringsfrist 9. september. Fordi Justisdepartementet vil være klageorgan kan de ikke uttale seg konkret om denne saken nå.

— Jeg kan ikke kommentere denne saken, sier statssekretær Tonje Brenna (Ap).

Diskuter saken under: