Fra i morgen tidlig klokken åtte kan det bli streik i banksektoren dersom ikke Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening kommer til enighet om årets lønnsoppgjør.

I så tilfellet vil Norge bli omdannet til et kontantsamfunn, hvor man ikke kan betale for det daglige brød med bankkort.

— Handler om finansiell stabilitet

I nettbankene vil du heller ikke kunne registrere nye regninger eller overføre penger. Men aksje- og fondshandel er holdt utenfor streiken. Dermed står du fritt til å investere penger på børsen via nettbanken, selv om det er finansstreik.

— Dette har med norsk finansiell stabilitet og forhold til utlandet å gjøre, forteller direktør Kjell Marstein i Finansnæringens Arbeidsgiverforening.- Det er snakk om enorme transaksjoner, og ting kan virkelig bryte sammen dersom dette ble rammet av streik, sier Marstein.

Registrer regningene nå

Informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest bekrefter situasjonen.

— Handel i finansielle instrumenter som aksjer og aksjefond vil være åpent i nettbanken, sier Breivik.

Regninger som er registrert før streiken settes i gang, skal utføres etter planen. Dersom du har en regning med forfall senere denne uken, kan det dermed være smart å registrere den allerede i dag i nettbanken.

Flere gode råd

Ettersom banker og betalingsterminaler vil bli stengt ved en eventuell streik, rådes også nordmenn til å ta ut kontanter i dag (http://www.bt.no/nyheter/okonomi/–Srg-for–ta-ut-kontanter-i-dag-2515019.html). Skal du til utlandet i nær fremtid, bør du også sørge for å fjerne regionsperren på kortet ditt via nettbanken, dersom du ikke allerede har gjort det.

Den gode nyheten er at visakortene vil fungere som normalt i utlandet.

Hektisk for Nokas

Allerede forrige uke begynte Sparebanken Vest å fylle opp minibankene sine.

— Vi prøver så godt vi kan i dag også, men vi er i samme båt som alle andre banker i Norge, sier Breivik.

Nokas Cash Handling er landets største kontanthåndteringsselskap. Ifølge en pressemelding fra selskapet gikk det sist fredag ut 40 prosent mer kontanter enn på tilsvarende inneklemte fredag i fjor.

— Det norske samfunnet opplever en akutt sårbarhet når vår elektroniske betalingshverdag blir truet. Dette er en sårbarhet som ikke drøftes i de mange innlegg for et kontantløst samfunn, sier konserndirektør Peter Wesenberg i Nokas Cash Handling, ifølge pressemeldingen.

1042 personer kan streike

BT var mandag formiddag i kontakt med kommunikasjonssjef Anne Greva i Finansforbundet. Meglingen var da i gang, men ifølge Greva hadde partene fått beskjed av riksmeglingsmann Kari Gjesteby om å ikke kommentere den pågående meglingen.

Også Kjell Marstein i Finansnæringens Arbeidsgiverforening forteller at Riksmeklingsmannen har gitt dem munnkurv om meglingen.

Meglingsfristen går ut ved midnatt mandag. Finansforbundet har varslet at de står klare til å ta ut 1042 medlemmer i streik fra tirsdag morgen.

Rammer trolig alle

Alle norske banker vil bli berørt av streiken. Ifølge kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO er følgende banker IKKE medlemmer i Finansnæringens Arbeidsgiverforening:

– Pareto Bank

– SEB

– Verdibanken

– Cultura Sparebank

– Citibank (den norske filialen)

– Swedbank Norge

Ettersom selve betalingssystemet også vil bli rammet, vil disse bankene også trolig bli rammet på samme måte som de streikende parter.

Kommunikasjonssjef Tor Arne Olsen i Swedbank Norge/First Securities bekrefter at det ikke vil være mulig å bruke betalingstjenester i deres nettbank under en streik.

RAMMES AV STREIKEN: Oslo Børs.
SCANPIX