— Naskingen øker merkbart i desember, sier Øystein Ingdahl i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon.

Deres beregninger viser at nordmenn stjeler for over 500 millioner kroner i butikker i desember. Over 300 millioner skyldes butikktyveri. Ansatte står bak svinn på 170 millioner kroner, mens 38 millioner forsvinner hos leverandørene.

Bare i Hordaland vil folk stjele for 50 millioner kroner, ifølge beregningene.

- Ungdom stjeler mer

Også politiet merker at tyveriene øker i desember.

— Jeg har ikke tallene for desember ennå, men det pleier alltid å skje. Det er en av de få tingene vi merker økning på når det nærmer seg jul. Det gjelder særlig ungdom, men også voksne folk, sier politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård, som leder ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Han forteller at ungdom nasker spesielt mye ved tre tidspunkt: før jul, før sommerferien og ved skolestart.

— Vi ser det spesielt blant jentene, der er det sminke og klær som vanlig. Blant unge gutter er det gjerne data og sånt. Det kan jo være mange venner de vil gi gaver til, og så strekker ikke pengene til, sier Losnegård.

Flere sikkerhetsvakter

En ringerunde til kjøpesentre i Bergen viser at senterlederne ikke har inntrykk av økt nasking ut over det som følger naturlig med økt besøk. Lederne ved Galleriet, Bergen Storsenter, Vestkanten og Lagunen understreker imidlertid at de øker vaktholdet i førjulstiden.

— Vi øker sikkerheten og beredskapen i julehandelen. Vi merker ingen drastisk økning i tyverier, men det er nok også mye som ikke regsistreres, sier Rolf Tvedte, senterleder ved Vestkanten.

— Antallet øker nok, men det tror jeg forklares av publikumsbesøket. Vi har også ekstra beredskap i julen, sier Knut Eliassen, senterleder ved Lagunen.

Har du nasket fra butikker? Diskuter saken i kommentarfeltet.