— Prisnedgangen i juli er noe sterkere enn vi har sett de senere årene, sa administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) da den månedlige boligprisstatistikken ble lagt frem torsdag.

— Tolvmånedersveksten på 3,9 prosent er den laveste vi har sett på flere år, og bekrefter tendensen vi har sett i flere måneder med avtagende prisvekst i boligmarkedet.

Bergen ned to prosent

I Bergen var nedgangen i boligprisene på to prosent, omtrent det samme som landsgjennomsnittet. Det ble også solgt 16,4 prossent færre boliger i Bergen i juli i år enn i juli i fjor.

Dag Jonny Johannessen i DNB Eiendomsmegling i Bergen sier at han ikke oppfatter prisfallet som dramatisk. Korrigert for sesongvariasjoner er prisene om 1,2 prosent lavere enn forrige måned.

— Sammenlignet med andre måneder er antallet boliger som selges i juli lite, sier han.

- Men det er tredje måned på rad at prisene faller?

— Ja, men både i mai og juni var prisfallet beskjedent. Vi har spådd en prisvekst for hele året på 6 prosent i år, og i forhold til det er vi godt i rute. Vi tror på en svak prisoppgang i august, og så utflating resten av året, sier Johannessen.

Stille på visninger

Han forteller at det har vært stille på noen visninger på rekkehus og eneboliger, mens sentrumsnære leiligheter oppnår gode priser og hurtige salg. De typiske kjøperne er førstegangsetablere - med foreldrene på slep.

— Vi ser at de fleste har foreldre som garanterer for kravet til egenkapital, sier Johannessen.

Investorene som for få år siden kjøpte denne type leiligheter for å leie ut, er nå kraftig redusert som kjøpegruppe.

— Kjøpesummen er rett og slett blitt for høy til at de kan forsvare det med leieinntektene. Det er heller ikke sånn at man kan forventer stor verdistigning fremover, slik som tidligere, sier Dag Jonny Johannessen.

Spår rykk og napp

NHH-professor Ola Grytten sier at prisnedgangen var større enn ventet, men understreker også at omsetningene i juli er få.

— Vi må regne med at det går litt i rykk og napp fremover. Prisene er blitt så høye at de stanger opp i taket. Da må vi regne med at de bikker litt frem og tilbake. Men den store prisvekstens tid er over. Det er bra, både for boligmarkedet og for norsk økonomi.

— Kan det være begynnelsen på et boligkrakk som vi ser nå?

— Nei, jeg håper det er begynnelsen på en moderat korreksjon over tid, sier Ola Grytten.

Pris per kvadratmeter, alle boliger. Kilder: EFF, finn.no og Eiendomsverdi

  Juli 2013 Endring siste måned Endring siste 12 måneder
Arna og Åsane 28,0 -1,9 % 3,0 %
Bergenhus og Årstad 38,8 -1,9 % 5,2 %
Fana og Ytrebygda 33,0 -2,0 % 5,5 %
Fyllingsdalen og Laksevåg 30,1 -2,0 % 5,4 %
Snitt Bergen 33,5 -2,0 % 4,9 %