SPÅR: Kai Leitemo, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI.
Moment Studios

Siden veksten i utlandet ennå er lav, er det den innenlandske utviklingen som i større grad kan påvirke rentenivået i Norge.Nettopp derfor kan statsbudsjettets livvidde rokke ved styringsenten, som har vært på 1,5 prosent siden mars 2012. — Ekspansiviteten i budsjettet, altså hvor mye oljepenger som skal brukes, vil avgjøre presset på inflasjonen og produksjonen i Norge. Jeg vil gjette på en renteøkning, sier BI-professorKai Leitemo.

Inflasjonen avgjør

I dag diskuteres det hvor mye av handlingsregelen som skal brukes over budsjettet: Fire prosent eller mindre.

Brukes det opp mot makstaket, tror Leitemo at rentenivået vil stige.

Statsbudsjettet legges frem onsdag 8. oktober.

— Tilsvarer pengebruken i statsbudsjettet fire prosent, vil det bli betydelig høyere inflasjon enn i dag. Og generelt er det inflasjonen som kan øke rentene, sier Leitemo.

Tror på lav rente

Stiger styringsrenten, kan lånet ditt ende opp med å bli dyrere (se fakta).

Sjeføkonom Steinar Juel i meglerhuset Nordea Markets tror imidlertid ikke på noen renteøkning. Etter hans vurdering, vil styringsrenten holde seg på dagens nivå ut 2016. — Nå går det an å binde lånerenten til under fire prosent i ti år. Det er ekstremt lavt, sier han til Aftenposten.

Sandnes Sparebank påpekte til Dine Penger at det er en «intens konkurranse om boliglånskundene». Flere banker har lansert nye produkter som skal gjøre dem attraktive for unge, og mange har valgt å sette ned renten på boliglånet for førstegangsetablere.

- Beviser betalingsevne

Det siste halvannet året var én av fem nye boliglånskunder i Nordea på Vestlandet mellom 18 og 34 år.

Over hele landet har banken hatt en betydelig økning av unge lånekunder.

— Betjeningsevne er det første vi ser på. Om du ikke kan bevise at du kan betjene lånet ditt hjelper det ikke at du har 15 prosent eller mer i egenkapital, sier Geir Vangen, leder privatmarked i Nordea område vest.

Han legger vekt på at det er en totalvurdering av deg som låntaker som bestemmer hvor mye banken gir deg i lån.

— På den annen side utelukker vi ikke lånekunder som har god betjeningsevne bare fordi de ikke har en egenkapital på 15 prosent. Det er mange faktorer som spiller inn, sier han.

Stoler på bankene

Uavhengig om styringsrenten vil stige eller ikke, legger Finans Norge sin lit til bankenes vurderingsevne av nye låntakere. Kundene, unge eller gamle, må stille med tilstrekkelige egenkapital og vise til fremtidig betjeningsevne.

Det betyr også en vurdering av at de kan klare en renteoppgang, påpeker Jan Erik Fåne, direktør for kommunikasjon og samfunn.

— Norske banker har ekstremt lave tap på boliglån i Norge, noe som vitner om at kundene er godt i stand til å betjene gjeld. Vi føler det gjøres grundige vurderinger av hvem bankene gir lån til.

- Dere har jo vært kritiske til egenkapitalkravet?

— Vi mener det er bankens oppgave uansett å vurdere hvem som får lån. Egenkapitalkravet har bidratt til å styrke «klasseskillet» på boligmarkedet, spesielt når noen har foreldre som kan hjelpe dem inn på boligmarkedet.

Fastholder boligdrømmen

Sist måned skrev BT at dagens boligkjøpere er de yngste som har etablert seg på boligmarkedet.

De som eier bolig, og som er mellom 25 og 34 år, kjøpte i snitt sine første boliger som 26-åringer. Det er seks år tidligere enn hva de som er pensjonister i dag gjorde.

— Etter egenkapitalkravet på 10 prosent kom i 2010 og etter økningen til 15 prosent året etter, fulgte vi med spenning med på utviklingen blant unge boligkjøpere. Men våre kunder har ikke latt dette kravet hindre dem i boligdrømmen, og det er gledelig å se, sier Vangen fra Nordea.