• Statoil-sjef Helge Lund og Russlands president Vladimir Putin har møttes flere ganger. Her treffes de i Moskva i mars.

    FOTO: AP Photo/RIA Novosti

Statoil-sjefen møter Putin i dag

Helge Lund i Kreml for å diskutere gassfeltet Stockmans fremtid.

For andre gang på tre uker møter Statoil-sjef Helge Lund i dag Russlands president Vladimir Putin.

Møtet kan ende med at Statoil forlater utbyggingen av det gigantiske gassfeltet Stockman i Barentshavet. Det melder den russiske næringslivsavisen Kommersant i sitt hovedoppslag i dag. Avisen melder også at Lund skal møte både Putin og konsernsjefen i Russlands største selskap, Gazprom, i dag.

Pressekontoret ved Kreml vil hverken bekrefte eller avkrefte møtet overfor Aftenposten.

Shell kan erstatte Statoil

Gazprom er seniorpartner med 51 prosent av aksjene i Stockman. Franske Total har 25 prosent, mens Statoil har 24 prosent. Kommersant skriver at Statoil kan bli erstattet av Shell.

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene i Kommersant.

– Det er naturlig at vi har jevnlige møter med russiske myndigheter og Gazprom, men vi kommenterer ikke når og hvor, sier han til Aftenposten.no.

Avisen avslørte storavtale

Det var Kommersant som for tre uker siden kunne avsløre gigantavtalen mellom Russlands største oljeselskap, Rosneft, og Statoil. Avtalen gir Statoil tilgang til enorme leteområder i Russland, mens russerne får tilgang til Nordsjøen.

Dersom Statoil finner olje eller gass i Russland kan det medføre investeringer på over 100 milliarder kroner.

Det forrige møtet mellom Lund og Putin foregikk i regjeringsbygget, det tidligere parlamentsbygget som går under navnet Det hvite Hus. Siden den gang har Putin byttet jobb fra statsminister til president, og har dermed flyttet til Kreml.

Lund: Historisk

Lund omtalte Rosneft-avtalen som historisk da Aftenposten møtte ham og Putin i Det hvite hus lørdag for tre uker siden.

– For oss er dette det. Som jeg sa til den påtroppende presidenten så har Statoil i snart to tiår forsøkt å få letemuligheter i Russland, og ikke klart det. Nå har vi fått tilgang til et enormt stort areal, i en avtale som har et perspektiv på flere tiår fremover, sa Lund.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Økonomi