Talsperson Synnøve Kvamme i Hardangeraksjonen var selv med på å beleire et helikopter som skulle hente arbeidere ned fra fjellet ved Kvamskogen. Hun avviser at hennes organisasjon driver med sabotasje.

— Det er ikke en aksjonsform vi driver med i Hardangeraksjonen. Vi benytter oss av demokratiske virkemidler, og går ikke lenger enn sivil ulydighet, sier Kvamme.

- Løsnet muttere

Men ifølge kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett har sabotasjeforsøk blitt en del av hverdagen for entreprenøren som i disse dager er i full gang med den mye omtalte kraftutbyggingen mellom Simadal og Samnanger.

— Det har vært episoder hvor uvedkommende har skrudd løs muttere fra tilhengere og helt vann i dieseltanker. I tillegg har vi hatt innbrudd. Dette er sabotasje som potensielt kan medføre personskader, sier Meldal.

— Jeg sier ikke at disse sabotasjetilfellene nødvendigvis ble gjennomført for å skade noen, men vi mener det utgjør en sikkerhetsrisiko. Og det kan vi ikke godta, fortsetter hun.

Selskapet har den siste tiden anmeldt flere sabotasjeforsøk til politiet.

Kun sivil ulydighet

I går kveld måtte Statnett rekvirere et annet helikopter for å få arbeiderne ned fra fjellet.

Hardangeraksjonen har som mål å stanse utbyggingen. For litt over en uke siden klarte 17 aksjonister å utsette utbyggingen i to dager, gjennom å okkupere ett av mastepunktene i området.

Etter gårsdagens helikopterbeleiring går Synnøve Kvamme langt i å love flere aksjoner. Det kan også bli aktuelt å lenke seg fast.

— Så lenge byggingen fortsetter, vil vi aksjonere. Vi mener at dette er et uforsvarlig og unødvendig inngrep i unik natur, og gjør det vi kan for å stanse utbyggingen, sier hun.

Varslet politiet

Statnett varslet politiet da aksjonistene nektet helikopteret å ta av. Da BT gikk i trykken i går kveld var aksjonistene fortsatt på plass.

— Jeg kommer ikke til å fjerne meg frivillig. Da må noen fjerne meg med makt, sier Kvamme mandag kveld.

Kommunikasjonssjefen i Statnett sier at selskapet ikke har planer om å intensivere vaktholdet i området som følge av den siste tids aksjoner.

— Vi har som sagt varslet politiet når det gjelder denne konkrete aksjonen, og så får det bli opp til dem å bestemme hva som skjer videre. Ulovlig hindring av arbeid er en ting, noe helt annet er det når vi blir utsatt for sabotasje som utgjør en sikkerhetsrisiko. Mandagens aksjon tilhører den første kategorien, understreker Irene Meldal.

Mastemotstanden til tross, Statnett har fortsatt tro på at tidsplanen vil holde.

— Vi har fortsatt et tidsperspektiv som går ut på at vi jobber gjennom denne og neste sommer. Så får vi se hvor langt vi har kommet.

Si din mening i kommentarfeltet under!