Statfjord A-plattformen i Nordsjøen er stengt og delvis evakuert etter en gasslekkasje.

— Vi fikk melding klokken 17.40 om at det var en gasslekkasje der ute, og at det var en uavklart situasjon, sier Bjørn Magnussen, vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til BT.

Statoil hadde da allerede rekvirert to helikopter, et på Statfjord A og et på den nærliggende Oseberg-plattformen.

— De ønsket i tillegg en Sea King fra oss. Denne ble sendt ut fra Florø, men ble dimmitert rundt 18.50. Da hadde de såpass kontroll at de ikke trengte mer bistand, sier han.

168 personer ombord

Ifølge Kjetil Visnes, pressekontakt i Statoil var det 168 personer ombord på Statfjord A-plattformen da meldingen om gasslekkasjen kom rett før klokken 17.40 i dag.

— Personellet mønstret i henhold til instruks, det betyr at de sto klar til å gå i livbåtene og/eller til et helikopter, sier han til Stavanger Aftenblad.

Han sier halvparten av personellet er evakuert til plattformene Statfjord B og C, som ligger i nærheten. Men de vil bli flyttet tilbake igjen.

- Lekkasjen er funnet

— Betyr det at situasjonen er under kontroll?

— Den er på vei til å komme under kontroll. Det er foretatt trykkavlastning og overrisling. Lekkasjen er funnet og isolert ved oljekjøler på en modul på plattformen, sier han.

Ifølge Visnes dreier det seg ikke om en stor lekkasje, og han betegner eksplosjonsfaren som "svært begrenset".

I tillegg til gasslekkasjen har det lekket ut olje ombord i plattformen, men Visnes kan ikke si om denne har rent ut i havet.

Ifølge VG er det de ansatte som ikke er "overhengende viktig" for driften av Statfjord A-plattformen som blir evakuert først.

80.000 fat i døgnet

Statfjord A-plattformen er Statoils eldste plattform og produserer i dag omlag 80.000 fat oljeekvivalenter i døgnet, ifølge Statoils nettsider.

Plattformen, som ha er av Condeep-typen og ble satt i produksjon i 1979, skulle egentlig vært stengt ned for flere år siden.

Men i fjor bestemte Statoil og de andre operatørene på feltet å forlenge produksjonen fra plattformen til 2020.

Det er bare en drøy måned siden forrige gang gassalarmen gikk på en Statoil-plattform i Nordsjøen. 22. november ble mannskapene på Veslefrikk A-plattformen sendt i livbåtene på grunn av en gasslekkasje.

Den gang ble lekkasjen stoppet raskt, og evakuering ble ikke nødvendig.