Hovedfordelen med Telenors nye mobiltjeneste er raskere dataoverføring på bærbare PCer, epost på mobilen og raskere WAP-tjenester. GPRS beskrives ofte som en videreføring av WAP, og er et skritt i retning av neste generasjons nett-oppkoblede mobiltelefoner, melder dn.no.

Telenor forsøker med sin lansering å ta luven av hovedkonkurrent NetCom, som har blinket ut 31. januar som startdato. Tidligere har Telenor signalisert første februar som mål.

GPRS-tjenestene vil ha omtrent samme dekning som GSM-telefonene — vel 97 prosent av landet. Enkelte kyststrekninger blir imidlertid hoppet bukk over, det samme blir Svalbard.

Et umiddelbart større problem enn dekningen er imidlertid mangelen på telefoner. I dag tilbyr kun Motorola én modell, til en pris som ennå ikke er spikret. Modellen vil koste mellom 2.500 og 3.500 kroner, opplyser DN.

Ifølge ITavisen.no er flere modeller rett rundt hjørnet. Ericsson har tidligere signalisert at de vil lansere sin telefon i slutten av første kvartal, mens Panasonic satser på mai som lanseringsdato. Nokia glimrer med sitt fravær på slipplisten, og holder kortene tett til brystet. Det finske selskapet har som policy å ikke annonsere telefoner dersom de ikke kan levere innen seks måneder.

GPRS-telefonene betyr et kraftig byks i dataoverføringshastighet fra dagens modeller. Mens GSM-nettverket har stått bom stille på stakkarslige 9,6 Kbits i sekundet, vil GPRS kaste fra seg data med en hastighet mellom 56 og 114 Kbits i sekundet. Det er på linje med en ISDN-oppkobling.

Denne hastigheten er imidlertid for rolig lunting å regne sammenliknet med tredje generasjons mobiltelefoner. De såkalte UMTS-telefonene skal kunne overføre data med en hastighet på 2Mbits i sekundet, men det krever utbygging av et helt nytt mobilnettverk, som tidligst står ferdig neste år. I Norge er det Telenor, NetCom, Tele2 og Broadband Mobile som skal stå for utbyggingen av UMTS-nettverket.(Origo)