KTV Group driver med servicearbeid innenfor offshore, industri og eiendom. Blant annet har de flere vedlikeholdsavtaler med store huseiere og borettslag i Bergen.

Ansetter etter påske

Arbeidet består blant annet i at veggene spyles hvert år.

— Vanligvis får vi flere perioder med mildvær i løpet av vinteren. Stabil temperatur over fem plussgrader og ikke for høy luftfuktighet er gode forhold når vi skal male. I år har det vært kaldt hele tiden, og vi ligger etter skjema. Derfor er vi på jakt etter 15 nye årsverk for å ta igjen det tapte. Dette går vi i gang med umiddelbart etter påske, sier Kennet Nilsen.

Han startet firmaet og forteller at de i dag har 39 fast ansatte og 20 personer som arbeider deltid. Tirsdag ettermiddag møtte bt.no ham ved Løvåsen Borettslag i Fyllingsdalen. Der var fem menn i sving med å spyle fasadene.

Nye oppgaver

To av dem arbeidet i en lift, to ble firt ned fasadene på en annen blokk mens de spylte fasaden. En femte mann gikk på bakken og saltet for å forhindre at vannet frøs til is på bakken utenfor blokkene.

Her firer en av de ansatte i KTV Group seg ned langs fasaden på en av høyblokkene i Løvåsen Borettslag. Mannen er nesten helt på toppen av blokken.
RUNE MEYER BERENTSEN

— Hva gjør dere med de 15 som ansettes når de har gjort unna det arbeidet som skulle ha vært gjennomført i vinter? - Da finner vi nye arbeidsoppgaver til dem. Blant annet begynner riggsesongen når vedlikeholdet på fasadene er unnagjort. Vi har inngått langvarige vedlikeholdsavtaler med en rekke huseiere. Totalt har vi over 220.000 kvadratmeter fasade som skal vedlikeholdes hvert år i Bergen. Nå ligger vi bakpå og må ha flere folk for å få jobben gjort. Været er det lite vi kan gjøre med, sier Nilsen.

Vidar Korneliussen i KTV Group må strø med salt utenfor blokkene i Løvåsen Borettslag. Firmaet holder på med å spyle fasadene, og den kalde vinteren har skapt problemer for dem.
RUNE MEYER BERENTSEN

Venter på solenVidar Korneliussen strør salt utenfor borettslaget i Fyllingsdalen. Han forteller at arbeidet starter først når solen har varmet opp fasadene.

— Vi kommer ikke i gang så tidlig som vi pleier på grunn av kulden. Det er is overalt, og utstyret kan fryse. Vi venter på solen. Dermed blir arbeidstiden av og til forskjøvet, forteller han.

- Er det greit?

— Det er sånn det er. Vi kan ikke gjøre denne jobben når det er frost. Denne uken har vi begynt klokken 08.00 fremfor klokken 07.00. Først ved 10-tiden har vi kommet i gang med fasadespylingen.

Nilsen forteller at de ansatte ikke er organisert, men han presiserer at firmaet følger arbeidstids- og tariffbestemmelser.

Sen med planting

Det er ikke bare KTV Group som håper på varmere dager. Hos Grønn etat i kommunen er to prosjekter forsinket på grunn av kulden.

— Det gjelder en turvei på nordsiden av Liavatnet i Åsane. Den var planlagt ferdig til 1. april. Nå ser vi at den ikke vil bli ferdig før ut i mai. Det andre prosjektet er treningsapparater som vi skulle montert på sørsiden av Tveitevannet. Der må vi også vente til frosten er over, sier Rune Hesjedal, som er seksjonsleder hos Grønn etat.

Kulden har også forsinket plantingen av blomster i sentrum.

— Vi skulle allerede ha replantet i urnene på Torgallmenningen. Det må vi vente med til etter påske. Plantingen av stemorsblomster i bølgebedene ved Smålungeren er også på etterskudd. Her har vi bare våget å plante på solsiden av vannet, mot Kaigaten. Det gjorde vi for at bergenserne som er igjen i byen, skal få noe fint å se på i påsken, sier Hesjedal.

Bruker mulighetene

Også private anleggsgartnere merker kulden.

— Den lange perioden med kulde hindrer noe av arbeidet vårt. Legging av brostein tar vanvittig lang tid, med tining og smelting, sier Stein Wikholm, som driver Anleggs og gartnermester Wikholm AS.

— Men vi er jo forberedt på at det skal være vinter, derfor må vi ta de muligheter som byr seg. Selv om det hindrer litt arbeid, kan vi jo ikke klage over et så suverent vintervær som vi har nå, sier Wikholm.

— For meg som jobber med beskjæring og alt grønt, har ikke kulden vært noe problem, men for de som jobber med steinlegging, grus og sand på bakken er nok telen et større problem, sier Trude Jordal, som har ansvar for vedlikehold og beskjæring hos anleggsgartnermester, Magne Løvaas AS.