- Vi har brukt lang tid på å ansette fire nye sjåfører. De skal nemlig fungere som selgere og yte maks service helt frem og inn i kundenes lokaler, sier daglig leder Ruth Brusdal i Norengros K.J. Brusdal AS. Selskapet har valgt å legge om transporten og satser nå på egne biler og egne sjåfører i Bergen, Askøy og på Sotra.

Det 23 år gamle familieselskapet som holder til i Arnadalen industriområde har satt omsetningsrekord 23 år på rad. Gjennom Norengros-kjeden er de tilknyttet Norges største leverandør av forbruksvarer til privat og offentlig sektor.

Moderne logistikk

I den 9000 kvadratmeter store lagerhallen er det full aktivitet. Nye ordrer spys ut av skrivere, mens truckførere kjører rundt og plukker opp varer, som samles på paller og gjøres klare for utkjøring til kunder i hele Hordaland og størstedelen av Sogn og Fjordane.

- Vi er veldig godt fornøyde med logistikken her. Det tar kort tid å samle inn varer fra sortimentet som teller ca. 8300 varetyper, alt fra tørkeruller og vaskemidler til emballasje og medisinske forbruksvarer, sier Ruth Brusdal.

Vekst i alle år

Sammen med sin far, gründeren og styreleder Karl Johan Brusdal, og sine tre søstre eier hun K.J. Brusdal AS, som i 1988 startet som Norpapp Emballasjesenter. Seks år senere skjedde fusjonen med Norengros-kjeden, samtidig som PapirTornøe i Bergen ble oppkjøpt.

- Vi har hatt god vekst i alle disse årene, med økning i omsetningen hvert eneste av våre 23 år. I 2005 passerte vi 100 millioner i omsetning, i fjor oppnådde vi 178 millioner, som imidlertid var noe lavere enn budsjettert.

- Hva var årsaken til det?

- Hovedgrunnen var at vi mistet et par store kunder, det samme gjorde Norengros som kjede. Hittil i år ligger vi derimot elleve prosent over fjoråret, fordi vi har klart å skaffe oss nye kontrakter.

Etablerer butikker

Resultatet for 2010 ble lavere enn på flere år, noe Ruth Brusdal forklarer slik:

- Kostnadene ble ekstra høye i fjor, hovedsakelig på grunn av nyansettelsene og arbeidet med den nye butikken vi har åpnet i byggets første etasje. Samtidig åpnet vi et nytt kurs— og konferansesenter, som kunder og samarbeidspartnere kan disponere her i bygget.

Selskapet har planer om å etablere ytterligere tre–fire butikker i bergensområdet innen 2015.

- Hvorfor satser dere på butikker i tillegg til grossistvirksomheten?

- Som flere andre i Norengros-kjeden satser vi på at egne butikker vil gi oss økt markedsføring, i tillegg til direktesalget – både til private og bedriftskunder.

Av de totale leveransene fra lageret i Arna går 63 prosent av varene til det private bedriftskundemarkedet.

Sykepleiere i staben

I bedriftens salgsgruppe finnes blant annet to sykepleiere og to helsesekretærer.

- Leveranser av store mengder medisinske forbruksartikler fordrer at vi snakker samme «språk» som kundene. En av sjåførene vi nettopp har ansatt har f.eks. lang bakgrunn som eier og leder av egen virksomhet. Det gjør ham bedre i stand til å forstå kundenes ønsker og behov ved varelevering, sier bedriftslederen.

I flere år har Arna-bedriften kjøpt transporttjenester av Tollpost. Driftssjef Trond Jøsang sier at de nå ønsker å spare penger ved å prøve seg på egentransport.

- Prisen økte veldig på siste etappe, f.eks. når varene skulle bæres inn i kundens lokaler. Det var også en av grunnene til at vi nå overtar all transport i bergensområdet med egne biler og eget mannskap, sier Jøsang.

Stabile striler

- Hva er bedriftens største utfordring?

– Alt vi driver med her er lokalt, og det koster å yte det lille ekstra. Prispresset gir seg utslag i krevende anbudsrunder, både mot det offentlige og private. Med utgangspunkt i vårt nye bygg og vår topp moderne logistikk er utfordringen rett og slett å beholde kundene våre og skaffe oss enda flere, sier daglig leder Ruth Brusdal, som skryter av de ansatte.

- Faktisk er nærmere 70 prosent av alle våre ansatte fra Arna og Osterøy. Mer stabile og lojale medarbeidere tror jeg man skal lete lenge etter, sier hun.

STORT UTVALG: Det går unna når John Olav Loeshagen fra Osterøy styrer spakene i trucken. Lagerhallen rommer i dag 8300 ulike varetyper.
ODD E. NERBØ
VIKTIG BRIKKE: Norengros K.J. Brusdal AS er en av hjørnesteinsbedriftene i Arna.
ODD E. NERBØ
SJEFEN: Familiebedriften ledes av Ruth Brusdal.
ODD E. NERBØ