Sun Microsystems lanserte sin peer-to-peer— (P2P) programvare Jxta onsdag. Programvaren er en verktøykasse for å forbedre og videreutvikle teknologier som Napster og Gnutella. Sun deler ut systemet gratis gjennom internett.

Pakken som ble lansert på onsdag inkluderer basisverktøyene i systemet. Det er opp til brukerne å lage klienter og server-pakker. Jxta-nettsiden inneholder kildekoden og tilhørende utviklingsverktøy.

Søketeknologien i Jxta skal etter sigende elmininere de største problemene ved Napster og Gnutella. Napster har en sentral server og utfører raske søk. Et slikt nettverk er imidlertid sårbart hvis den sentrale serveren stenger eller havarerer. Gnutella har ingen sentral server, men søkene går tregt og det er ingen garanti for at brukerne får opp alle filene som er tilgjengelige i nettverket. Jxta muliggjør også lukkede brukergrupper og kryptering.

Initiativet er ett av flere som markerer at Napster-liknende teknologi ikke lenger bare er et filarkiv for musikkinteresserte nerder. Striden rundt Napster har popularisert ideen om at harddiskene på PCer i nettverk kan brukes som et omfattende distribusjonssystem for informasjon. Wall Streets tunge finansfirmaer ser også nytten i peer-to-peer- (P2P) teknologi.

IT-selskapet DataSynapse annonserte mandag en kontrakt med First Union Corp, som blir det første finansielle firmaet som tar i bruk P2P til store operasjoner. DataSynapse tilbyr P2P-løsninger til store banker, meglefirmaer og energiforhandlere og har testprosjekter med ti store virksomheter.

Wall Streets interesse for P2P kommer etter et krevende arbeid med å sette opp nettverk av klientservere som kan håndtere datamengden som skal distribueres når milliarder av transaksjoner og forandringer i porteføljer foregår.

Andre voksende P2P-virksomheter er SETI, Entropia og United Devices, som henholdsvis bruker overskytende datakraft i PC-nettverk til rom-, AIDS- og kreftforskning.(Origo)