Da datasystemene begynte å fuske ved titiden i går formiddag var Vesta satt ut av spill.

Kundene som kom gjennom på telefon måtte stort sett nøye seg med beskjed om å ringe senere.

Først like over klokken fire fikk Vesta sving på sakene igjen,

— I hovedsak virker det som om det meste nå er på plass igjen, sier Svein-Erik Rastad i Vestas informasjonsavdeling. Men han legger til at den store testen komme i dag, når trafikken fra kundene tar seg opp igjen.

Kvelden og natten er gått med til å sjekke om systemene er i stand til å tåle trøkket i dag.

Halve Vestas stab på 1400 ansatte arbeider i kontorene i Fyllingsdalen. Etter at datasystemene begynte å svikte ved 10-tiden i formiddag var det lite folk fikk utrettet.

Sammenkobling av datasystemene og telefonnettet er en av årsaken til av Vesta-ansatte fikk så lite gjort i dag. Det datastyrte sentralbordet virket ikke, og kundebehandlernes fikk heller ikke informasjonen om kundene opp på sine dataskjermer.

Ifølge Nettavisen er både Vesta og If rammet av det såkalte Sasser-viruset, et lite dataprogram som får datamaskinene til å slå seg av.

Viruset sprer seg automatisk via internett, og er ikke avhengig av å bli fraktet omkring med e-post.

— Det er nok at pc-en står på, sier Mikko Hypponen i antivirus-selskapet F-Secure til Nettavisen.

En liten trøst for dem som er rammet: Det finnes dataprogrammer som tar knekken på viruset. De siste versjonene av antivirusprogrammene skal stoppe viruset. Og i de siste programmene har Windows tettet hullene slapp Sasser-viruset gjennom.

HÅPER: Svein-Erik Rastad hos Vesta håper datasystemene tåler trøkket når trafikken tar seg opp i dag. I går var Vesta lammet store deler av dagen på grunn av virusangrep. HÅPER: Svein-Erik Rastad hos Vesta håper datasystemene tåler trøkket når trafikken tar seg opp i dag. I går var Vesta lammet store deler av dagen på grunn av virusangrep. FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN.