Statsminister Georgios Papandreou vant første omgang i dramaet om å redde Hellas fra «konkurs». Hellas har dermed oppfylt kravene for ny milliardhjelp fra EU og IMF. Det var på forhånd antatt at statsminister Giorgos Papandreou ville få grønt lys i nasjonalforsamlingen etter at de folkevalgte dagen i forveien sa ja til sparetiltakene.

Avstemningen torsdag ettermiddag dreide seg om hvordan den smertefulle innsparingen skal gjennomføres. EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) hadde satt spareplanen som vilkår for å låne ut flere milliarder til Hellas

Flere tusen illsinte og frustrerte mennesker var også i går samlet på Syntagmaplassen for å delta i demonstrasjonene mot regjeringens sparepakke som et knapt flertall av de folkevalgte godtok.

Rundt 5000 politifolk slo en jernring rundt nasjonalforsamlingen.

Både før og etter avstemningen måtte de bruke tåregass og sjokkgranater for å holde en liten gruppe unge frustrerte demonstranter unna parlamentsbygningen i Athen.

Raid

Stener og brannbomber, såkalte molotovcocktails, ble kastet mot politiet. Noen demonstranter forsøkte å sette fyr på bygningen der finansdepartementet holder til. Utover ettermiddagen og kvelden ble det rapportert om at demonstrantene begynte å raide butikker i området.

Ifølge flere medier deltok mellom 10.000 og 20.000 mennesker i markeringene foran parlamentet i går.

De store fagforbundene, som avsluttet en 48 timers landsomfattende punktstreik i går, har varslet nye arbeidsnedleggelser.

Kjøpelyst

Reaksjonene var langt mer positive i finansmarkedene. Det politiske vedtaket i den greske nasjonalforsamlingen utløste kjøpelyst på børsene over hele verden. Euroen steg 0,4 prosent mot andre store valutaer. Renten på å låne penger til kriselandene i eurosonen sank. Oljeprisen gjorde et kraftig byks. Prisen på nordsjøolje økte med over 3 dollar fatet til 111,89 dollar i går kveld, en oppgang på nesten 3 prosent fra tirsdag.

Usikkerheten om Hellas’ økonomi har i flere uker lagt en demper på aksjekursene og prisene på alle andre verdipapirer og råvarer.

Oslo Børs steg 2,7 prosent. I Europa var børsoppgangen på 1,7 prosent. Midtveis i børshandelen var New York-børsen opp litt under 1 prosent.

Lettelse

Men det er på ingen måte slik at markedet nå tror Hellas-faren er over. Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, beskriver det slik:

— Det er en viss lettelse. Nå tror de fleste at Hellas vil klare seg gjennom sommeren. Men ingen tror dette er den endelige løsningen. Uroen for gjennomføringen –om de i det hele tatt greier å få gjennomført de nye reformeneer stor. Dette blir krevende, sier han.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities sier det langt fra er umulig at Hellas kan få kontroll på gjelden sin, hvis de gjennomfører tiltakene som i går ble vedtatt.

— Alt i alt er i det minste Hellas’ problemer utsatt. Men det er fortsatt stor mistillit i markedet til at landet skal klare dette, og markedet kan få rett, sier han.

Utbetaling

Dersom sparepakken kommer velberget gjennom dagens runde i nasjonalforsamlingen, utløser det en ny utbetaling av 12 milliarder euro (95 mrd. kr) av kriselånet på 110 milliarder euro (850 mrd. kr) som Hellas fikk innvilget fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) i fjor.

22000 kroner

Den greske avisen To Vima har regnet ut at alle sparetiltakene koster hver familie i landet 22000 kroner hvert år i form av økte skatter og lavere inntekter.

Politikerne utsatt for hardt press

Greske parlaments— medlemmer ble utsatt for et voldsomt press for å stemme for sparepakken.

Demonstrantene forsøkte å stenge parlamentarikerne ute før gårsdagens debatt og avstemning. Kommunistrepresentanten Lianna Kanelli ble stanset mens demonstrantene kastet yoghurt på henne. Hun fikk ikke gå inn før hun lovet å stemme nei til regjeringens sparepakker.

Knapt flertall

I går fikk den sosialdemokratiske regjeringen et knapt flertall for sparepakken. I dag skal nasjonalforsamlingen stemme over gjennomføringen av sparetiltakene og innføringen av en egen lov om skatteøkninger og salg av statlige selskaper og eiendom.

Presset tvilerne

Presset mot politikerne toppet seg i går. Både statsminister Georgios Papandreou og sentralbanksjefen la hardt press på tvilerne. Papandreou sa at det var en nasjonal plikt å stemme ja. Sentralbanksjefen sa at det vil være nasjonalt selvmord å stemme nei.

Til slutt stemte 155 stemte for sparepakken, 138 imot og syv avholdt seg fra å stemme.

Det største opposisjonspartiet, det høyreliberale Ny Demokrati, gjorde alt det kunne for å sikre nei-flertall. Avisen Kathimerini skrev at de som stemte for pakken kan bli kastet ut av partiet.

- Vil ikke merke mye

250 000 nordmenn skal på ferie til kriserammede Hellas i sommer. Her er ambassadørens reiseråd.

Sverre Stub, Norges ambassadør til Hellas, mener dette er det viktigste å huske på for dem som skal reise til Hellas nå:

— Tegn reiseforsikring, sier han.

Penger

Den norske ambassaden i Athen vil fortløpende legge ut informasjon om situasjonen og transportråd på sine nettsider.

— Det kan være større grunn til å følge med på nyhetene i tilfelle situasjonen skulle tilspisse seg. Vi tror helst ikke det blir noe problem, men det kan selvfølgelig være en idé å ta med noe mer penger enn vanlig hvis det skulle skje at minibankene skulle gå tomme for penger, sier Stub.

Til tross for dramatiske bilder av demonstrasjoner på TV og i avisene, tror ikke ambassadøren ferierende nordmenn vil merke noe til krisen i Hellas hvis de reiser til de populære turistmålene.

Han ser ingen grunn til at norske turister skal endre sine planer om å reise til Hellas.

— Jeg tror ikke det blir eksplosive tilstander, men det er en vanskelig situasjon i Hellas politisk, økonomisk og sosialt. Hvilke uttrykksformer det vil få utover sommeren vil jeg ikke spekulere i, sier Stub.

Forsikring

Som en følge av streik i Hellas var det en del forsinkede fly til landet i går. Men streierammede ferieturister i Hellas, kan ikke regne med å få utgifter dekket.

Forsikringen fra Europeiske, som er det største reiseforsikringsselskapet i Norge, omfatter ikke tap, skade eller utgifter som direkte eller indirekte har sammenheng med streik, lockout eller en annen form for arbeidskonflikt som inntreffer når du er på reise.

— Det er åpenbart snakk om en kaotisk situasjon, men det vil utgjøre en altfor stor og uoversiktlig risiko å ta høyde for arbeidskonflikter som oppstår i verden, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring til NTB.

Si din mening i kommentarfeltet under!