• En politimann som melder seg inn i Politiforbundet kan trene på Sats til godt under halv pris. Årlig besparelse: Cirka 5000 kroner. Årlig fagforeningskontingent: Cirkaa 5000 kroner.
  • Å være sivilingeniø r og medlem av Tekna gir deg rabatter på forsikring verd mange tusen kroner, sammenlignet med ordinær pris.
  • Er du LO-organisert i forbundet Energi&Industri , og kjøper deres advokatforsikring, så slipper du å betale regningen hvis du ender i en privat rettssak.
  • Og hvis du bonde og medlem av Norges Bondelag, og har lyst på en ny BMW, så kan medlemskapet spare deg for mangfoldige tusen kroner.

Bredt spekter

Dette er noen av de utallige medlemsfordelene som landets fagforbund og yrkesorganisasjoner frister sine medlemmer med. Aftenposten har sett nærmere på hva 14 ulike organisasjoner tilbyr sine medlemmer av rabatter og gunstige vilkår, innen et bredt spekter av varer og tjenester.

Aftenpostens gjennomgang bygger i stor grad på på opplysninger fra organisasjonene selv. I tillegg har Aftenposten tatt stikkprøver på organisasjonenes hjemmesider, der disse ordningene blir presentert. Og selv om avisen ikke har praktisk mulighet til å vurdere hver avtale i detalj, så er konklusjonen klar:

Du kan spare inn medlemskontingenten, og mer enn det, hvis du benytter deg systematisk av medlemsfordelene. Og ikke nok med det: I en rekke forbund kan du søke stipend, på opptil 20000 kroner, til videreutdannelse eller faglig oppdatering, uten å måtte betale en øre i skatt.

Sparer mye

I LO-Favør; den største og mest omfattende av medlemsordningene, er man forsiktig med å si hvor mye et medlem sparer på å bruke alle tilbudene. En ikke helt oppdatert kalkulator antyder besparelser på nærmere 10.000 kroner, avhengig av familiesituasjon og hvilke produkter du har behov for.

I Tekna tar man sjansen på å gjøre et mer eksakt regnestykke, basert på de offisielle listeprisene på et utvalg forsikringer fra Gjensidige, som foreningen samarbeider nært med. Og her viser det seg at en familie med to barn årlig kan spare mer enn det de fleste av oss får utbetalt i månedslønn; 35.538 kroner.

Alternativer

Dette betyr ikke at du skal hoppe på ethvert tilbud som din forening falbyr. I en del tilfeller kan det være like mye å hente ved å benytte rabatter fra arbeidsgiver, eller fra andre organisasjoner, som Obos eller Turistforeningen. Langvarige kundeforhold kan også gi fordeler.

Samtidig er det store variasjoner i hva de ulike foreningene tilbyr rabatter på: Norsk Journalistlag er svært beskjedne. Av hensyn til medlemmenes integritet er fete fordeler som fri adgang til museer, bygdekinoer og idrettsstevner blitt skrellet vekk. Til gjengjeld sponser foreningen medlemmer som dør med 7750 kroner fra sin gravferdskasse.

Sponser avdøde

De fleste foreninger og forbund har et langt større tilbud i sin fordelspakke. For de aller fleste, også Journalistlaget, er forsikringer et hovedelement. Men det satses også i økende grad på karrière og faglig oppdatering. I den store LO-familien har forbundet IndustriEnergi ligget i forkant, med gunstige tilbud om så vel advokathjelp (se egen sak) som pensjonsrådgivning og en omfattende hjemforsikring.

Mest omfattende er nok allikevel tilbudet til medlemmene av Norges Bondelag, som også er selvstendig næringsdrivende.

Pekefinger

— Noen må betale for fordelene. Når en del forbrukere får bedre tilbud eller tjenester gjennom disse medlemsordningene og favørpakkene, får det gjerne virkninger i form av høyere priser eller dårligere tilbud for de forbrukere som står utenfor slike ordninger.

Det sier forskningssjef Eivind Stø i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

SIFO-lederen tror fordelsordningene ofte gir nokså begrensede fordeler, slik at det er lite debatt om dem.

— Mange forbrukere blir dessuten omfattet av ordninger som de egentlig ikke trenger fordi de allerede har fordeler gjennom private kundeforhold eller andre ordninger. Tenk for eksempel på reiseforsikringer, sier Stø.

Har du gode avtaler gjennom din fagforening? Syng ut i kommentarfeltet!