— Det er ikke et stort og dyrt tiltak, men noe som kan gjørespå kort tid. Det vil i hvert fall sikre at alle kommuner har kontakt medomverdenen, sier Navarsete.

I dag var kommunalministeren på en rundtur i Nordfjord for åse på skadene etter uværet «Dagmar».

Refunderer utgifter

Flere av de uværsrammedekommunene mistet all kontakt med resten av Norge i lang tid. `

Kommuneledelsen i Vågsøy måtte for eksempel få hjelp fra enfiskebåt ved kaien, som hadde en tilgjengelig satelitttelefon.

Navarsete lover nå at alle kommuner som ønsker det, vil fårefundert innkjøpet av en satellittelefon.

— De kan henvende seg til Fylkesmannens beredskapssjefer, såvil de få refundert de pengene. Dette mener jeg vi kan bruke skjønnsmidler til,sier hun.

- Sterke inntrykk

Satellittelefoner fås i prisklassen fra 5000 kroner til15.000 kroner. Det betyr i at Navarsetes lovnad maksimalt kan koste staten 6,4millioner kroner, om alle 430 kommuner kjøper dyreste modell.

Navarsete besøkte Stryn, Eid og Gloppen på sin rundreise.

— Det er sterke inntrykk, og jeg har fått klar melding omberedskapen når det gjelder infrastruktur ikke er god nok. Det må vi ta tiloss, og sette oss ned for å se hvordan vi kan bedre det, både når det gjeldertelenettet og strømnettet, sier hun.

- Men det er kommersielle aktører som bygger ut begge deler.Er det aktuelt at det offentlige går sterkere inn i arbeidet medinfrastrukturen, for eksempel for å få bedre batterikapasitet vedmobilbasestasjonene?

— Det er et tema for en større diskusjon enn jeg kan ta nå.Men regjeringens redskap er i dag er at vi kan stille krav i forbindelse medkonsesjoner. Det vi må diskutere, er om det som skjedde etter jul erakseptabelt i forhold til disse kravene. Telenettet og strømnettet kan ikkevære så sårbart, sier Navarsete.