Det viser tall Eiendomsmegler Vest har utarbeidet for BT basert på alle eneboliger og leiligheter de har omsatt de siste tre årene i Bergen, Sotra, Askøy og Nordhordland.

— Boligprisene i Bergen har alltid vært høyere enn i omegnskommunene. Slik er det fortsatt, men tallene viser at flere av nærområdene tar godt innpå, sier Trond Lorentzen som er salgsansvarlig og fagansvarlig megler i Eiendomsmegler Vest.

Dette selskapet, som er eid av Sparebanken Vest, er den megleren som omsetter flest eiendommer i Hordaland. I Bergen er det Eiendomsmegler Vest og DnB NOR Eiendomsmegling som er de to største aktørene, men for eksempel i Nordhordland har Eiendomsmegler Vest en markedsandel på 60 prosent.

Størst forskjell på leiligheter

Mens de som kjøpte enebolig i Bergen gjennom Eiendomsmegler Vest i fjor måtte ut med 22.100 kroner pr. kvadratmeter i gjennomsnitt, slapp de unna med 18.200 kroner på Askøy og under 17.000 både på Sotra og i Nordhordland.

På leiligheter var forskjellen enda større. Her var snittprisen i Bergen 29.500 kroner, mens den på Sotra og i Øygarden var nesten 7000 lavere.

Ifølge Lorentzen er det flere faktorer som bestemmer prisen når du skal selge bolig:

  • Reisetid til Bergen sentrum
  • Nærhet til store arbeidsplasser
  • Nærhet til kommunesenter
  • Nærhet til kjøpesenter
  • Nærhet til skoler og barnehager
  • I tillegg til disse områdene betyr selvsagt utsikt og skjermet beliggenhet selvsagt også fortsatt mye.

Selv om prisveksten er stor også i nabokommunene, mener både Lorentzen og hans kolleger Christer Vikebø i Privatmegleren og Dag Jonny Johannessen i DnB NOR Eiendomsmegling at Bergen alltid vil beholde sitt forsprang.

Urbanisering også i omegnen

— I min levetid vil vi neppe se samme pris i for eksempel Øygarden og Nordhordland som i Bergen, sier Christer Vikebø.

  • Så langt jeg kan se vil prisene i Bergen sentrum være høyere enn i bydelene, som igjen vil være dyrere enn i omegnskommunene, sier Dag Jonny Johannessen.

Trond Lorentzen peker på urbanisering som en viktig drivkraft.

  • Det er en tendens til at stadig flere vil bo i Bergen sentrum. Men også i omegnskommunene ser vi det samme. Folk ønsker kort reisetid til jobben. Det ser vi for eksempel på Ågotnes i Fjell. Der er det mange arbeidsplasser, og der er det stor etterspørsel etter boliger.

Få eneboligsalg i Bergen

Christer Vikebø ser en tendens til at mange unge voksne, altså barnefamilier, velger å bosette seg utenfor byen.

— Det kan være fornuftig. Hvis du er villig til å bruke litt tid i trafikken til og fra jobb, kan du få mye mer bolig for pengene. I Bergen er det snart umulig å finne en enebolig eller et rekkehus på over 150 kvadratmeter til under 3,5 millioner kroner. I omegnskommunene kan du finne store familieboliger minst en million lavere, sier han.

Han tror barnehagetilbudet i mange tilfeller også er bedre i disse kommunene.

Dag Jonny Johannessen peker på at et stadig bedre veinett kombinert med høye priser i Bergen har fått stadig flere til å se lenger ut når de er på boligjakt.

  • Akkurat nå er kanskje Sotrabrua en flaskehals, men høyst sannsynlig får vi en ny løsning der om ikke lenge, sier han.

Eldre striler i leilighet

Lorentzen peker på at leilighet ikke lenger er et fremmedord i kommunene rundt Bergen

  • De siste par tiårene har det gradvis blitt større etterspørsel etter leiligheter også her. Godt voksne mennesker vil ha det sutlaust og slippe vedlikehold og hagestell. Det er ikke lenger særlig forskjell på striler og bergensere på dette området, slik det kanskje var tidligere. Også i omegnskommunene vil mange litt oppe i årene bo enklest mulig. De ser seg da om etter leilighet, og de vil gjerne kjøpe noe nytt. Da stiger prisene, sier Trond Lorentzen.

Ville du flyttet utenfor bygrensen for å spare penger? Si din mening her: