Årsaken til at bostyrer advokat Fredrik Bie og hans stab i Advokatfirmaet Vierdal i Stavanger interesserer seg for yachten, er det nylige eierskiftet. Bie går nøye gjennom salget av den rundt 80 fot store yachten, er at den ble solgt til Johannes Lundes kompanjong Kjell Haugland, kort tid før konkursraset i Lunde-systemet. Selskapet Sagavik AS, som eies av Haugland Group skal ha betalt 6,5 millioner kroner for yachten som i april ble omdøpt fra «Double Up» til «Laika».

Johannes Lunde og Kjell Haugland var tidligere partnere blant annet gjennom Lunde & Haugland Invest, som skiftet navn til Double Up Holding. Selskapet har datterselskapet Double Up Shipping som sto som eier av «Laika» inntil en avtale ble signert 21. februar i år. Da ble yachten ført over på Hauglands selskap Sagavik.

Det er under tre måneder før det ble åpnet konkurs i Johannes Lundes selskap Johs Lunde Invest 5. mai. Konkursboet etter Johs Lunde Invest er eier av 50 prosent av aksjene i Double Up Holding.

Sjekker alle transaksjoner

Bostyrer Fredrik Bie går gjennom alle Lunde-konkursene og ser blant annet etter om transaksjoner tett forut for konkursene kan omstøtes.

— En slik transaksjon som skjer til nærstående før en konkurs vil som en naturlig del av bobehandlingen klart bli gjennomgått nærmere. Rent hypotetisk om den skulle være solgt til underpris vil det kunne medføre for eksempel omstøtelse. Vi har ikke holdepunkter for å si at båten ikke er solgt til markedspris, men det er noe boet er i gang med å avklare, skriver advokat Flemming M. Karlsen i Advokatfirmaet Vierdal i en e-post til Bergens Tidende.

Hauglands advokat, Mons Alfred Paulsen, skriver i en e-post til BT at det etter konkursen har «vært en åpen og god dialog med bostyrer om forholdene i Double Up Holding AS og Double Up Shipping AS, herunder om denne transaksjonen». Ifølge Paulsen ønsker ikke Haugland å svare på hva som er grunnlaget for prisen på 6,5 millioner kroner, eller hvorfor Sagavik AS kjøpte fartøyet.

Gikk på skjæret

Sist søndag formiddag gikk yachten «Laika» på et skjær like ved fiskemottaket i Ulvøysund vest for Lillesand. Om bord i båten var tidligere stortingsrepresentant og forretningsmann Magnus Stangeland. Stangeland sa til media etter grunnstøtingen at flere av hans selskaper leier båten av det nystiftede selskapet Laika Cruise i Bergen. Bak dette selskapet står Kjell Haugland.

Det har vært spekulert i at Stangeland er inne på eiersiden av yachten og den som har stått for opprustning og oppgradering av båten.

— Nei, nei, jeg har ikke planer om å overta båten. Vi er i diskusjon om at jeg skal overta deler, men ingenting er avtalt. Båten er pusset opp av rederiet, du får snakke med Kjell Haugland, sier Stangeland.

- Hva er prisen på «Laika»?

— Har ikke peiling. Jeg har bare lånt den privat til Nor Shipping-messen i Oslo. Dette er ikke noe issue i det hele tatt, sier Stangeland.