— Jeg føler meg som en vinner i dagens marked, sier Christer Jensen.

Han har akkurat solgt eneboligen i Åsane for 4,25 millioner kroner. Det er 300.000 over prisantydning.

— Vi så at markedet var i gang igjen, og da bestemte vi oss for å selge. Erfaringsmessig kommer det flere boliger på markedet etter påske. Nå hadde vi færre konkurrenter, og kan bruke god tid på å finne den riktige leiligheten i takt med at utbudet blir større. Samtidig kan muligheten for å kjøpe til en god pris fortsatt være til stede, sier Jensen.

Eneboligen ble solgt på første visning, Eiendomsmegler 1 var megler for salget. Åtte par møtte opp, og tre-fire av dem var med i budrunden.

— At en bolig til over fire millioner går på første visning i dagens marked, det ble vi overrasket over, sier Jensen.

Korrigerer nedgangen i fjor

 • Vi ble gledelig overrasket over hvor raskt boligmarkedet snudde, sier Christian Dreyer, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Selv om boligprisene var tilnærmet uendret i mars, viser NEFs statistikk at boligprisene for hele landet under ett økte med åtte prosent i årets tre første måneder.

 • Det er det sterkeste førstekvartalet vi har hatt de siste syv årene, sier Dreyer.

Han sier dette i hovedsak er en korreksjon fra fjerde kvartal i fjor, da boligprisene falt 12-15 prosent.

 • Den brutale nedgangen da var altfor kraftig. Nå er altså godt over halvparten av det fallet tatt inn igjen, sier Dreyer.

Lettere å få lån?

Megler Christer Vikebø hos Privatmegleren i Bergen har følgende forklaring på den gode starten på året:

 • Etter nedgangen vi har hatt er boligprisene nå spiselige for folk. Med den lave renten kan man også få gunstig finansiering og binde renten på hyggelige nivåer. Det virker ikke som om bankene er særlig bekymret for arbeidsledigheten, sier Vikebø.
 • Bankene er blitt litt mindre restriktive enn for tre måneder siden, men har fremdeles strengere sikkerhetskrav og vurderinger av betjeningsevne enn før finanskrisen, forteller sjeføkonom Hallgeir Isdahl i Sparebanken Vest.

Ifølge sjeføkonomen skyldes bankenes økende utlånslyst en kombinasjon av lavere renter og en normalisering av pengemarkedet.

- Panikken er borte

Selv om meglerne i Bergen forteller om godt besøk på visningene, virker det som om pengene ikke sitter like løst som tidligere.

 • Kjøperne er til stede, men de er veldig prisbevisste. Pengene sitter langt inne, og folk lar seg ikke rive med, sier Trond Lorentzen, som er fagansvarlig hos Eiendomsmegler Vest.
 • Budrundene er gode, men det er en tendens til at folk trekker seg når de nærmer seg den økonomiske grensen sin. Kjøperne har roligere puls og ikke den panikken man hadde tidligere, sier Vikebø.

Ifølge en undersøkelse utført i Bergen for Privatmegleren oppgir 15 prosent av de spurte at de tenker på å kjøpe bolig i løpet av de 12 neste månedene. I aldersgruppene under 30 og 30-44 år har henholdsvis 17 og 16 prosent planer om å flytte på seg.

 • Hvis ti prosent kjøper bolig vil prisene ta av dersom det ikke kommer mer for salg, sier Roar Nylund i Privatmegleren.
 • Det verste som kan skje er om vi får en ny rakett med 15 prosent oppgang i prisene. Vi ønsker ikke en sterk stigning fordi vi ikke ønsker et sterkt fall. Vi er bedre tjent med en jevn oppgang i prisene, sier Nylund.

- Ledigheten avgjør

Christian Dreyer i NEF er forsiktig med å spå den videre utviklingen i boligmarkedet:

 • Vi har som alle andre bommet på den utviklingen vi har sett nå i første kvartal. Vi hadde tippet et flatt marked for hele 2009. Vi tror nå verken på en tilsvarende vekst eller noe boligprisfall for resten av året, sier han.

Dreyer mener at det mest gledelige med tallene for mars er at boligprisene flater ut. Han vil likevel ikke utelukke nye prisfall.

 • Den største usikkerheten fremover er hvor mye arbeidsledigheten vil øke. I dagens prisnivå er det innebygget en viss økning i ledigheten, men det er umulig å tallfeste dette, sier Dreyer.

Er bunnen nådd? Diskuter boligprisene her.

Rune Nielsen