Etter 93 år i familiens eie solgte Henrik Platou Platou Sport til Brede Birkeland. Nå arbeider han som vikar i Bergen Fengsel.

Farfaren startet sportsforretningen Platou Sport i Småstrandgaten. Det skjedde i 1918. Om noen år kunne familien ha feiret 100-årsjubileum som eier av forretningen. Slik går det ikke.

Verdens beste

På tampen av fjoråret bestemtePlatou seg for å selge forretningen. Det var Brede Birkeland som fikk tilbudet om å overta. Han er et kjent fjes for de fleste av Platous mange faste kunder.

— Jeg begynte som deltidshjelp i forretningen som tenåring. Jeg hadde alltid vært skiinteressert. I 1995 satset jeg for fullt på telemark. Innimellom slagene arbeidet jeg her, sier Birkeland, som i 2000 ble kåret til verdens beste telemarkskjører.

Han studerte på BI, var fortsatt i butikken, men hoppet av da han fikk fast jobb som produktsjef på Hansa i 2001. Der ble han til Henrik Platou ringte ham i mai 2004.

— Jeg hadde ledet forretningen i 25 år og spurte Brede om han ville overta som daglig leder. Han er et forretningstalent og har en unik kunnskap om vareutvalget. Dessuten er det intenst å drive Platou Sport. Du er på hele tiden, sier den tidligere eieren.

— Det var fristende, jeg fikk frie tøyler og slo til. Jeg har kjent Henrik i alle år, vi har aldri hatt noen feider. Jeg gjorde nyttige erfaringer her i butikken, og ikke minst på skolebenken og på Hansa. Platou er en sterk merkevare, og jeg har en faglig tilnærming til hvordan den forvaltes, sier Birkeland.

Fikk noen kroner

Henrik Platou har ikke angret på at han solgte butikken. Han forteller at det aldri var noe familiært press for at han skulle overta. Han har heller ikke lagt press på sine barn for at de skulle ta over virksomheten.

— Min far minnet meg om ulike yrkes- og utdanningsmuligheter. Han døde 60 år gammel i 1980. Da tok jeg over, 25 år gammel.

— Hvordan var det å gi fra seg kontrollen?

— Brede overtok den da han begynte her som daglig leder i 2004. Jeg ønsket på det tidspunkt å konsentrere meg om enkelte sider ved driften. Salget av butikken ga meg jo noen kroner. Etter forholdsvis kort tid skjønte jeg at kapitalforvaltning fra et ensomt kontor, bød på tomme dager, forteller Platou.

— Ut på vårparten ringte en bekjent. Han foreslo at jeg kunne prøve meg som ekstrabetjent ved Bergen Fengsel. Hvorfor ikke, tenkte jeg. Etter et halvt år der, kan jeg slå fast at det er et meningsfullt sted å arbeide. Flotte kolleger og en fin arbeidsplass. Jeg har lært en del, blitt mer takknemlig for min egen situasjon og fått større innsikt blant annet om rusmisbruk og rusmisbrukere. Som butikkinnehaver i sentrum, var jeg nok noe mer fordomsfull overfor denne gruppen tidligere, fortsetter han.

- Det er power-play nå

Brede Birkeland har nå over 30 mennesker på lønningslisten og vet at tøffe tak venter. Platou Sport selger nemlig ikke varene sine til gibortpris. Konkurrentene er store og satser i langt større grad på pris enn det Platou gjør.

— Det er nå det er spennende i denne bransjen. I tiden fremover må vi løpe fortere enn det vi noensinne har gjort. Men jeg er trygg på at vi lykkes. Platou er en faghandel. Det blir en todeling av bransjen, sier butikkeieren.

— På den ene siden vi som driver faghandel, på den andre de store varehusene som utelukkende satser på pris. Det er power-play nå, men vi kommer til å stå løpet ut og satse på fag, legger han til.

Birkeland er glad han har fått broren Bjarte med på laget. Han tar seg av mye av det administrative.

Skibaluba

Hvertår i oktober, før vintersesongen starter, slår Platou Sport seg løs og arrangerer Skibaluba. Det er blitt en institusjon og er nå registrert og beskyttet etter at konkurrenter begynte å bruke begrepet for å selge ski.

— Vi startet med dette for cirka 15 år siden. Jeg tenkte det var lurt å gi skisalget vårt et eget navn. Bergen Skifremme, som organiserer skiskoler og skiaktivitet i byen, hadde et årlig arrangement de kalte Balubaski, og vispurte om vi kunne bruke dette ordet, bare ved å endre det til Skibaluba. Vi fikk lov, sier Platou.

Trives med konkurranse

Siden har Brede Birkeland vært med å utvikle Skibaluba til det som det er i dag. Årets store skisalg ble faktisk arrangert på Brann Stadion.

Han virker ubekymret, til tross for at han har lånt store summer på butikkjøpet. Det vil koste dersom han feiles.

— Jeg trigges av konkurranse. Det er nå det er gøy, sier han.

Med seg har han trofaste medarbeidere som yter sitt, ikke minst nå i julemåneden.

— Det går i ett. Vi gjør det helt greit i år. Desemberhandelen holder samme nivå som i fjor, men da fikk vi vinter tidligere. Vi merker jo det på salget når det blir hvitt i Bergen, sier han.

Da BT var i butikken tirsdag, sto flere personer og ventet utenfor på at dørene skulle åpne. Det er et godt tegn. Birkeland måtte ta noen telefoner og betjene noen kunder før han var klar til å sette seg ned på lunsjrommet med BT og sin tidligere sjef.

— Det er hektisk nå, du ser hvordan han arbeider. Egentlig har han ikke tid til dette, sier Henrik Platou.

KONGENS SKI: Her ser vi skiene som i sin tid tilhørte Kong Olav. Platou Sport kjøpte skiene på en auksjon.