— Så lenge vi sitter på en grønn gren kan vi et stykke på vei holde oss ulik resten av verden, sier NHH-professor Ola Grytten.

Opp 50 prosent

I går la eiendomsmeglerne frem nye tall som viser at boligprisveksten fortsetter. Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene i september med 1,0 prosent.Bunnsolide statsfinanser, lav arbeidsledighet og god privatøkonomi hos nordmenn flest har gjort det norske boligmarkedet til ett av de heteste i verden.

Til tross for finanskrisen i 2008, har boligprisene i Norge steget med nærmere 50 prosent i løpet av de siste fem årene.

Tror på økning

Av landene som er med i grafikken (til høyre for teksten) er det kun Sverige og Storbritannia som også kan skilte med boligprisvekst i samme periode:

I både Irland og USA har prisene falt med over 30 prosent siden 2006.

Grytten tror prisene vil fortsette å stige utover høsten.

— Vi har lav rente, stor innflytting til byene kombinert med et relativt lavt tilbud av boliger. Hvis noe av dette snur kan boligprisen falle i Norge, men markedssituasjonen tilsier økning, fortsetter Grytten.

- Trekker på skuldrene

— Foreløpig virker som norske forbrukere trekker på skuldrene av de internasjonale forholdene, sier makroøkonom Katrine Godding Boye i Nordea.

På denne tiden i fjor trodde Nordea at boligprisene ville falle fire prosent i 2012. Nå tror banken på en prisøkning på opp mot 10 prosent neste år.

— Et svakere bilde internasjonalt gjør at Norges Bank holder lav rente. Derfor justerte vi prognosen for rundt en måned siden og tror ikke boligmarkedet ikke vil få en svakere utvikling før i 2013, forklarer makroøkonom Katrine Boye i Nordea.

Kraftig befolkningsvekst

Foruten fortsatt lav rente, trekker Boye frem den kraftige befolkningsveksten som årsak til videre oppgang i boligmarkedet.

— Det er høy arbeidsinnvandring i Norge, og det er all grunn til å tro at den fortsetter, sier hun.

Boye peker på Statistisk sentralbyrå (SSB) sine prognoser som venter at befolkningen i Norge passerer fem millioner neste år, i stor gradsom følge av fortsatthøy innvandring. I 2028 vil Norge nå seks millioner mennesker.

— Det gjør at flere husholdninger trenger bolig, og det blir høyt press på boligmassen vi har. Boligbyggingen har tatt seg opp i det siste, men ikke tilstrekkelig nok til å tilfredsstille den økte etterspørselen på kort sikt, forklarer hun.

- Større fallhøyde

Selv om Norge har driverne på plass som vil sikre en fortsatt prisoppgang, peker hun på at fallhøyden blir desto større.

— Låntakerne venner seg til et lavt rentenivå slik at de blir mer sårbare når renten øker, særlig om det blir en bratt renteoppgang.

Det andre faremomentet er dersom innvandringen snur.

— Om norsk økonomi går dårligere, kan det bli mindre attraktivt å innvandre til Norge. Da har vi bygget opp en masse boliger med en befolkning som ikke er stor nok. Det var nettopp dette som skjedde i Irland, sier Boye.

- Skjermes av oljen

Sjeføkonomen i Handelsbanken mener Norge kan ha en sterkere økonomi enn andre land i Europa, så lenge vi har vekst i oljesektoren.

— Vi skjermes av en aktiv og lønnsom oljesektor som er med på å skape etterspørsel etter boliger, sier Knut Anton Mork.

boligpriser verden.jpg