Ullevål stadion 7. november 2004. Etter å ha tapt for Rosenborg fem år før, skal Brann gjøre et nytt forsøk på å ta kongepokalen hjem. Motstander er Lyn.

På tribunen sitter forretningsmannen Gunnar Nordhus fra Bergen. Med seg har han bekjente fra hjembyen. Blant dem to ansatte i Nordea. Begge har vært involvert i å låne penger til ham. Lån med dårlig sikkerhet som banken risikerer å tape mange millioner på.

Denne gangen går pengestrømmen motsatt vei. Gunnar Nordhus betaler nemlig reise og opphold i hovedstaden for bankfolkene. Inkludert flere netter på hotell.

Dette var en av de første fotballturene Nordhus betalte for sine långivere. Det skulle bli flere. Mange flere.

— Sokker stappet med sedler

Nordhus' faste sjåfør og altmuligmann på Østlandet, Tore Kvisler, jobber for ham cupfinalehelgen. I løpet av årene har Kvisler jobbet mye for Nordhus. I tillegg til å være taxisjåfør, har han kjørt varer, arrangert fotballturer og vært pengebud og servitør for ham.

— Fredagen før cupfinalen kjørte jeg Nordhus og følget hans til Holmenkollen Park Hotel Rica. Før jeg dro ga han meg en pose. «Ta godt vare på den», sa han. Senere kikket jeg oppi. Der lå det en hel haug med sammenbrettede sokker. Jeg synes det var rart, og tok opp en og brettet den ut. Sokkene var stappet med pengesedler.

Den nå uføretrygdede drosjesjåføren er i Bergen. Han skal avhøres av politiet, som etterforsker Gunnar Nordhus for en rekke forhold. Han tar seg også tid til å snakke med BT.

Før jeg dro ga han meg en pose. «Ta godt vare på den».

Tore Kvisler

Betalte kontant

Nordhus betalte deler av oppholdet for seg selv og den Nordea-ansatte med pengene fra posen, forteller Kvisler.

Det meste av oppgjøret betalte Nordhus noen uker senere etter å ha fått faktura fra hotellet. På fakturaunderlaget, som BT har fått tilgang til, fremgår det at Nordhus betalte for seg selv, familien, en bekjent samt tre netter for en Nordea-ansatt. Til sammen 16.577 kroner.

En annen Nordea-ansatt overnattet på Plaza i Oslo sentrum. Også hans finalehelg skal ha blitt dekket av Nordhus, får BT opplyst fra flere kilder.

På dette tidspunktet i 2004 hadde Nordhus allerede sikret seg lån på flere millioner kroner. I desember 2003 tinglyste Nordea et pant på fem millioner i familiens hjem på Hop og et utleiehus i Fredlundveien på Løvstakksiden. Begge eiendommene sto og står fortsatt oppført som eid av Nordhus' kone.

Tidligere samme år tinglyste Nordea et pant på 1,5 millioner kroner, også det i Fredlundveien samt en hytte i Stavern. Hytten er registrert på Gunnar Nordhus' sønn, advokatfullmektig Nils Christian Nordhus.

Brann-hygge i Belgia

I årene som fulgte tok Gunnar Nordhus med sine bankforbindelser; begge med lederstillinger i Nordea i Bergen, på stadig flere kamper. I samme periode slettet Nordea en rekke gamle pant og tinglyste stadig nye i de samme tre eiendommene samt en hytte på Ustaoset. Også den siste er registrert på Nordhus sin advokatsønn.

Ut fra opplysninger fra ulike kilder skal gjelden til Nordea ligge på nærmere 30 millioner kroner.

Brügge 4. oktober 2007. Det nærmer seg slutten av Branns gullsesong. Brann har nettopp gått av banen etter å ha banket belgiske Club Brügge 2-1 borte.

I den ene svingen sitter en liten gruppe menn som har fått turen dekket av Gunnar Nordhus. Stemningen er antagelig svært god, siden laget i deres hjerter er videre i UEFA-cupen.

Ifølge reisedokumenter BT har tilgang til er minst en av de Nordea-ansatte med.

Flere kilder, inkludert Gunnar Nordhus' advokat Nils Edvard Thorsted Stenersen, sier at de to Nordea-ansatte var med på de aller fleste bortekampene i gullsesongen og sesongen før. Samt en og annen kamp de to sesongene før der igjen.

Nordhus betalte. Hvis Nordhus ikke var med, betalte han neste gang jeg traff han. De betalte aldri.

Tore Kvisler

VIP-plasser på Stadion

Tore Kvisler anslår at han kjørte Nordea-folkene til mellom 30 og 40 av Branns bortekamper fra 2004 til 2008.

— Nordhus betalte. Hvis Nordhus ikke var med, betalte han neste gang jeg traff han. De betalte aldri.

Ifølge Kvisler dekket Nordhus alle reiseutgifter samt billetter for de to Nordea-ansatte. Noen ganger også overnatting på hotell.

— Et par ganger satte han også inn penger på min konto slik at jeg kunne kjøpe billetter til kamper til dem.

BT har også sett en rekke reisedokumenter og bekreftelser på elektroniske flybilletter for de to bankfolkene. De er enten betalt med et kredittkort som går igjen i mange av Nordhus' utbetalinger - eller kontant.

— Nordhus betalte veldig mye kontant, sier Kvisler.

Leide charterfly

På minst fem bortekamper spanderte Nordhus charterfly eller helikopter fra Bergen Air Transport. BT har sett en rekke fakturaer for disse turene, som beløp seg til mellom 30.000 og 40.000 kroner. De to bankfolkene var med i gruppen som reiste, forteller flere kilder.

I tillegg var de stadig å se på hjemmekampene til Brann der de ifølge kilder fikk bruke noen av de VIP-plassene Nordhus disponerte.

Når de to Nordea-ansatte ikke var på fotballkamper, jobbet de blant annet med å behandle lånesøknader fra Gunnar Nordhus.

Det vil si: På en rekke av søknadene sto enten sønnen eller konen som formell låntaker. Men ingen av dem BT har snakket med har vært i tvil om at alt eller det aller meste gikk til Gunnar Nordhus' forretningsvirksomhet.

Begge de to bankfolkene har sluttet i Nordea etter at denne saken ble kjent innad i Nordea.

- Litt her og litt der

BT ringer den ene. Han sier han ikke husker hvor mange turer han har vært med på.

- Hvem betalte for turene?

— Det var litt her og litt der. Jeg betalte nok noe selv.

- Du var Nordhus' saksbehandler i Nordea Bank?

— Det kan diskuteres. Nei, det var jeg ikke, men jeg har taushetsplikt.

- Ga du Nordhus lån?

— Nei. Jeg kan ikke opplyse om det.

- At du sluttet i Nordea, har det sammenheng med fotballturene?

  • Jeg kan ikke svare på dette. Det er mange som skifter jobb.

- Hvis noen kaller dette korrupsjon, hva sier du da?

— Ingen kommentar. Det er mange som har vært med på dette her.

- Hvem?

— Jeg har ikke flere kommentarer.

BT har ikke fått kontakt med den andre bankmannen, tross en rekke forsøk de siste dagene.

Upassende gaver forbudt

Heller ikke Nordea-ledelsen vil svare. Informasjonssjef Thomas Sevang sendte BT en e-post der han skriver at banken ikke kan svare på grunn av lovpålagt taushetsplikt om kundeforhold.

I tillegg skriver han følgende:

«Vi kan imidlertid si at nevnte medarbeidere har henholdsvis gått av med pensjon og har sluttet. Generelt vil eventuelle uklarheter knyttet til låneller andre forhold føre til grundige interne undersøkelser. Dersom det konstateres straffbare forhold overfor kunder eller banken vil dette rutinemessig undergis politianmeldelse, og eventuelt etterforskning, dersom det er grunnlag for det og hensiktsmessig. Ift våre etiske retningslinjer skal medarbeidere ikke tilby, be om eller akseptere upassende gaver, betalinger eller reiser.»