— Gud, så kult. Her kan jeg ha min egen kontorpult, sier Karoline Louise Rysst Pettersen.

Hun har nettopp sett sovealkoven under trappen i en leilighet i Allégaten 24. Her er det bygget en seng inn i veggen og på gulvet er det plass til en skrivepult.

Pettersen er sammen med venninnen Marie Otelie Line på visning. De to bor sammen, men synes det er vel trangt. Line sitter på pengene og skal kjøpe. Studievenninne Pettersen skal leie.

— Leiligheten er fin med to store soverom, og beliggenheten er perfekt, sier Line.

Realfagbygget – der de to studerer – ligger rett over gaten. Og avstanden til sentrum passer godt for en kveld ut.

De to venninnene sier de ikke er skremt av prisnivået.

— Jeg kommer fra Stavanger, og der tror jeg det er enda litt dyrere enn i Bergen. Prisene stiger for tiden, men det har de gjort en stund. De går opp litt etter litt, og slik er det. Jeg har ikke blitt skremt av det, sier Line.

IKKE SKREMT: - Prisene stiger for tiden, men det har de gjort en stund. Jeg har ikke blitt skremt av det, sier Marie Otelie Line (til h.). Hun vurderer å kjøpe leilighet, og leie ut rom til venninnen Karoline Louise Rysst Pettersen.
Tor H vik

— Urealistiske forventninger

BT har gått gjennom 160 leiligheter i Bergen sentrum som har vært annonsert og hatt visning i mars. Utvalget har vært annonsert i BTs Hus & Hjem-magasin, samt eiendomsbilagene til DNB, Eiendomsmegler Vest og Privatmegleren.

Funnene viser blant annet:

119 av 160 leiligheter er solgt. De fleste innen ett døgn etter visning.

85 prosent av de solgte leilighetene gikk over prisantydning. I snitt gikk de solgte leilighetene om lag 190.500 kroner over, tilsvarende 8,3 prosent.

En av fire annonserte leiligheter ble ikke solgt i perioden. 12 prosent ble solgt under prisantydning.

Høye boligpriser kan ha en selvforsterkende effekt. Mens enkelte kjøpere strekker strikken enda litt lenger for å komme inn i boligmarkedet "før døren smeller igjen", har selgerne ofte svært høye forventninger.

— Boligselgerne er blitt blendet av medienes omtale av "sjokkpriser" og opphetede budrunder, sier megler og partner Tommy Kaland i Postbanken.

— Noen har urealistiske forventninger når de skal selge, sier partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

- Presset bare øker

Prisene på leiligheter i Norge har det siste året steget langt mer enn andre boligtyper. I Bergen må du nå i snitt betale 35.000 kroner kvadraten for en leilighet.

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret forklarer dette først og fremst med at folk trekker mot byene, hvor plassen er begrenset.

— Leiligheter er også mest konjunkturfølsomme. Dersom det skulle komme uværsskyer over norsk økonomi, frykter jeg at det først vil ramme boligmarkedet gjennom leilighetene, sier Øye.

Enn så lenge mener Øye det ikke er noen fare for boligprisfall. Tvert imot.

— Presset i markedet bare øker. Det bygges færre boliger enn det som etterspørres, sier han.

God fart i norsk økonomi, kombinert med lav rente som følge av uroen i Europa, fungerer også som bensin på boligbålet.

Nybygg falt med 40 prosent

Prognosesenteret anslår at Bergen årlig trenger mellom 2100 og 2500 nye boliger for å holde tritt med befolkningsveksten. I løpet av de siste fem årene, har man kun nådd dette nivået i 2010 (se grafikk under). I fjor falt nybyggingen i Bergen med hele 40 prosent, til om lag 1300 nye enheter. Til sammenligning steg antall igangsatte boliger på landsbasis med 30 prosent.

Untitled-1.jpg

Ifølge Øye vil etterslepet på boliger i Bergen bare fortsette i årene fremover. Det vil skape ytterligere press i markedet.

I går la analyseselskapet Pöyry frem en rapport som viser at de venter en boligprisvekst i Bergen på hele 27 prosent i løpet av de neste fem årene. Kun i Stavanger og Oslo vil prisene stige mer.

Avventende utbyggere

Backer Bolig igangsatte ingen nye boliger i Bergen i fjor. Daglig leder Anita Nysæther Kristiansen mener stemningen i nyboligmarkedet er langt mer lunken enn for brukte boliger.

— Det er ikke noe "løp og kjøp" for nye leiligheter. Det er hett på bruktboligmarkedet, men ikke på nyboligmarkedet. Derfor er det ingen som haster frem umodne prosjekter, sier Kristiansen.

I toppårene 2006 og 2007 sikret spekulantene seg en del av de nye boligene som ble lagt ut.

— Før var det bare å sette i gang med bygging, men slik er det ikke lenger. Nå er det reelle kunder som er opptatt av detaljer på bad og kjøkken. Dette har endret seg veldig, sier Kristiansen.

- Høye priser hindrer vekst

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret tror det kun er de høye prisene i seg selv som nå kan hindre en videre prisvekst.

— Presset på boligprisene er kun oppover, men prisene møter motstand på et høyt nivå.

Ifølge Prognosesenteret har en husholdning i Bergen en gjennomsnittlig kjøpsevne på 3,4 millioner kroner. Det er om lag på snittet av hva du nå må regne med å betale for en bolig i Bergen (se fakta).

Untitled-3.jpg