Slik ser skattetallene ut for far og sønn Mohn i 2010.

Trond Mohn:

  • Inntekt: 359.265.129
  • Formue: 3.750.229.395
  • Formue i 3.057.457.547
  • Utlignet skatt: 142.224.132 Frederik W. Mohn (sønn):
  • Inntekt: 69.863.823
  • Formue: 2.243.923.343
  • Formue i 2009: 1.488.223.191
  • Utlignet skatt: 44.301.695 Artikkelen fortsetter under tabellen. Tips: Klikk på fanene og gjør din egen sortering!

På inntekts— og skattetoppen troner pappa Trond Mohn nå øverst i hele landet. Like bak følger den profilerte forretningsmannen og investoren Christer Sveaas, med en inntekt på 318 millioner kroner. Også Hans Petter Jebsen tjener gode penger på shipping i Jebsen rederi, som kontrollerer en flåte på over 100 skip. I fjor hadde han 229 millioner i inntekt.

Frederik W. Mohn er også på inntektstoppen i Norge. Han suser inn på 20. plass.

Gjorde en kule

Frederik Wilhelm Mohn, som siden årsskiftet har vært toppsjef i Frank Mohn-konsernet, gjorde nok en kule på å handle opsjoner i valuta— og råvaremarkedet i fjor. Hans valutaselskap Glasnost tjente 132 millioner kroner før skatt.

Ved å ta posisjoner i valutamarkedet har Mohn gjennom selskapet Glasnost de to siste årene tjent 193 millioner kroner netto etter at skatten er betalt.

Selskapet stiftet han i mars 2008 med en beskjeden aksjekapital på 100.000 kroner. På mindre enn tre år, frem til utgangen av 2010, har selskapets egenkapital økt til nesten 112,4 millioner kroner. Avkastningen på investert kapital er med andre ord enorm.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Fra tap til supergevinst

I selskapets korte liv har kurvene både stupt brått mot avgrunnen, for så å stige bratt mot himmelen under mottoet «sky is the limit».

Etableringsåret falt sammen med finanskriseåret 2008. Den norske kronen var rekordsvak og japanske yen steg kraftig. Da året var omme måtte Frederik W. Mohn konstatere et regnskapsmessig tap på hele 80 millioner kroner i Glasnost. Både aksjekapitalen og et lån han hadde gitt selskapet på fire millioner kroner var forduftet.

Men unge Mohn så ingen grunn til å legge årene inn etter en dårlig regattasesong. De tapsbringende posisjonene ble ført videre inn i 2009, og i løpet av det året fikk båten særdeles god bør. Resultatet før skatt var på over 100 millioner i 2009 og i fjor var det altså enda bedre.

Har trappet ned

Men ingen trær vokser inn i himmelen. Etter de to gode årene er det foreløpig slutt på de enorme valutagevinstene.

«Aktiviteten er betydelig redusert i 2011, og resultatet forventes å bli marginalt», skriver Frederik W. Mohn i årsberetningen. Han er både eneeier og styreleder i Glasnost. Selskapet har ingen ansatte, og det er ikke utbetalt verken styrehonorar eller utbytte.

- Jeg har ikke lyst til å kommentere dette ytterligere. Resultatet i Glasnost skyldes at vi har vært heldig med derivathandel både i råvarer og valuta. Men vi må gjøre de rette prioriteringer, og nå har jeg fullt fokus på familiebedriften (Frank Mohn AS, red. anmerk.). Det blir derfor absolutt mindre aktivitet i Glasnost fremover, sier Frederik W. Mohn.

- Ikke for Gud og hvermann

Finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH) sier at det kan gi eventyrlig fortjeneste å spekulere i valutamarkedet.

—  Men dette er ikke noe å anbefale for Gud og hvermann. Vanlige mennesker med en vanlig formue de er avhengig av, bør absolutt ikke spekulere i valuta. Du kan gjøre det bra lenge, og lure deg til å tro at valutamarkedet er en pengemaskin. Men da er det lett å bli overmodig.

Som eksempel nevner professoren at det for noen år siden ga kjempegevinst å låne i sveitsiske franc til lav rente og plassere pengene i islandske kroner, som da ga svært høy rente.

— Dette kalles på fagspråket carry trade. Men det som ga svære gevinster, ble snudd til svære tap da sveitsiske franc steg kraftig i kurs i forhold til islandske kroner. Da ble lånene svært dyre å betale tilbake.

Thore Johnsen er derfor krystallklar i sitt råd til deg og meg:

— Hold deg unna valutaspekulasjon.

— For Mohn-familien er det annerledes. Når industribedriften har en milliard i året i resultat, kan de godt tjene eller tape 100 millioner på valuta uten at det gjør så mye. Men denne familien har i femten-tyve år vist helt spesielle evner både til å tjene penger på og begrense risikoen i valutamarkedet. I hovedsak har valuta vært en viktig kilde til inntjening for Frank Mohn-konsernet, sier Johnsen.

Si din mening om skatten i kommentarfeltet under!

MANGEMILLIARDÆR: Trond Mohn nærmer seg 4 milliarder i formue. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE