— Vi håper smarttelefonen slik kan hjelpe oss til å få et mer effektivt og bedre bussystem, sier fylkesordfører Tom-Christer Nilsen mens han loser BT inn på bussen og betaler «prøveturen» mellom Bystasjonen og Olav Kyrres gate via sin nyinstallerte billettapp.

Foreløpig er appen bare tilgjengelig for fylkesordføreren og hundre testbrukere for Skyss.

På nyåret

— Men går testen som den skal, regne vi med å tilby mobilappen til de reisende over nyttår, slik at vi kan ta den i bruk før vi legger på billettprisen 1. februar, sier Skyss-direktør Oddmund Sylta som også var med på turen.

Fra februar vil prisen for en enkeltbillett koste 40 kroner om den kjøpes direkte av sjåføren. Men er billetten kjøpt på automat eller på via mobilen, blir billettprisen 29 kroner, to kroner dyrere enn dagens pris på 27 kroner.

Foreløpig vil det bare være enkeltbilletter som kan kjøpes på mobilen

Det nye mobilsystemet vil i første omgang bare kunne benyttes i Bergensområdet.

Nå selges nesten 40 prosent av alle enkeltbillettene om bord i bussene.

— Målet er å redusere dette salget radikalt, fordi billettsalg om bord forsinker bussene. Dessuten er det tryggere for sjåførene om de slipper å kjøre rundt med store beløp i kontanter, sier Sylta.

Pop i Trondheim

På bussene i Trondheim har mobilbillettene allerede vært i bruk i vel ett år. Det er blitt en suksess

— De reisende er veldig fornøyd, fordi systemet er så enkelt å bruke. Vi selger inntil 10.000 mobilbilletter hver dag. Og salget øker for hver måned. I dag utgjør mobilbillettene vel en tredjedel av totalomsetningen på Trondheimsbussene. Samtidig har vi redusert kontantomsetningen til ca. 20 prosent, sier informasjonssjef i kollektivselskapet, AtB, Grethe Opsal.

KONTANTER OVERFLØDIG: På nyåret kan smarttelefonen med kredittkorttilknytning erstatte busspenger i Bergen.
VEGAR VALDE