Matskribent Andreas Viestad ønsker å gjøre forbrukeren mer oppmerksom på matvarer som lurer, villeder eller som er så usunne at man like gjerne kunne spist godteri. Med hjelp fra «Juksepatruljen», som består av både barn og voksne, jakter han på slike matvarer.

*** Er det viktig for deg hvor matvarene kommer fra? Si din mening på Aftenpostens Facebook-sider.**

Langreist løk

— Jeg synes det er flott å kjøpe produkter fra norske gårder, sier Andreas Viestad og holder opp en pakke med fire skrelte rødløk pent pakket inn i plast med skriften Snadderløk. Hveem, Nord Østre på Toten .

Men det er ikke så nasjonalromantisk som det ser ut som. Løken er importert fra New Zealand og Egypt.

I videoen under kan du se hvilke avsløringer «Juksepatruljen» gjorde i matbutikken.

Mattilsynet har ikke tid

Listen over matvarer som utgir seg for å være noe annet enn det de er, er lang. Guacamole-dip med bare 1,5 prosent avocado, vaniljesaus uten vanilje og mandelpudding uten mandel.

Per i dag er det Mattilsynet som har ansvar for at emballasjen ikke skal lyve. Men Mattilsynet sier de verken har tid eller mulighet til å kontrollere dette.

— Det har vi ikke mulighet til, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Gry Holmbakken. Hun sier forbrukerne selv må bruke makten de har til å velge gode produkter.

Viestad synes Mattilsynet burde miste dette ansvaret hvis de ikke har tid.

— Dette er en av de få sektorene i vårt samfunn hvor forbrukeren ikke er beskyttet.