Smørmangel i butikkene før jul er noe Tine jobber hardt for å unngå i år. Det har skaffet dem et nytt hodebry: Et berg av tørrmelkpulver ingen vil ha.

Tine produserer det remmer og tøy kan holde for å sørge for at vi har så mye norsk smør som mulig i hyllene. Men når de fjerner fettet i melken, står de tilbake med store overskudd av skummet melk — tilsammen drøyt 4200 sekker av typen på bildet.

Fordi skummet melk ikke tåler å lagres, produserer Tine tørrmelkpulver av denne melken. Tørrmelkpulver med lite fettinnhold, har en holdbarhet på opptil to år.

Lageret blir større

Totalt har de nå 3200 tonn tørrmelkpulver på lager, og det kommer til å øke utover året.

- Dette er et naturlig resultat av de prioriteringene vi tar for å fylle butikkene med smør. De siste seks månedene har vi prioritert å produsere smør, det har gitt oss en stor lagerbeholdning av skummetmelkpulver, sier kommunikasjonssjef Øystein Knoph i Tine. Han påpeker at pulveret er viktig i næringsmiddelindustrien, som for sjokoladeprodusenter.

Vanligvis har Tine 800 tonn melkepulver på lager.

- Lageret av skummetmelkpulver er økt med 300 tonn, og det vil øke ytterligere utover høsten i takt med det økende markedsbehovet for smør, sier Knoph.

Til disse 3200 tonnene har Tine brukt rundt 38 millioner liter melk, ifølge beregninger Aftenposten har gjort sammen med Statens landbruksforvaltning.

Fått fet støtte

Det betyr også at Tine har fått 35 millioner kroner fra melkedrikkende nordmenn for å produsere dette pulveret. Hver gang en forbruker kjøper en liter melk i butikken, betaler vedkommende 1,76 kroner i såkalt prisutjevning. For hver liter melk Tine bruker til å lage tørrmelkpulver, mottar selskapet 0,91 kroner fra den samme ordningen, prisutjevningsordningen. Det tilsier totalt 35 millioner kroner i støtte.

Tørrmelk er et typisk produkt som går til industrikunder og dermed havner inn i prisutjevningsordningen.

- Denne ordningen legger opp til høyere priser i butikk, typisk for drikkemelk, og lavere priser til for eksempel industrikunder og tørrmelkproduksjon, sier seniorrådgiver Lars Folland i Statens landbruksforvaltning. De har ansvaret for ordningen som ble etablert i 1997. Målet er å bidra til at melkeprodusentene oppnår målpris, det vil si den prisen bøndene har avtalt med staten, for melken.

Solgt til utlandet

Tine har i år solgt rundt 1000 tonn til kunder i europeisk næringsmiddelindustri, opplyser Tine. Hvorvidt slike tilskudd er en ufornuftig bruk av penger, sier Tine:

- Det blir å snu problemstillingen helt på hodet. Det har vært overordnet for Tine å løse oppgaven vi er satt til av myndighetene med å sørge for at det er nok smør, sier Knoph.

Når etterspørselen etter smør har økt så kraftig som den har gjort det siste halvannet året, samtidig som den dårlige fôrkvaliteten har gitt en fettfattigere melk, medfører det store opphopninger av tørrmelkpulver.

- Historisk har tørrmelkpulver vært et produkt vi har produsert for å forsøke å skape en balanse i produksjonen. I tider hvor vi har knapphet på fett, slik som nå, får vi et overskudd. Det er helt naturlig, sier Knoph.