— Vi har familie i Los Angeles og i Rio de Janeiro som vi ofte snakker med ved bruk av gratis Skype over internett, fra pc til pc. I tillegg bruker vi Skype Out til 15 øre minuttet til Nederland, København og av og til også innenlands i Norge. Vi sparer mye penger på dette. Normalpris hos Telenor til Brasil er kr 5,08 pr. minutt, sier Are Sørenstuen og konen Mette Van Der Hidde til Bergens Tidende.

— Erfaringen med Skype er stort sett meget god. Det hender at det kan være litt «knirk» spesielt når vi bruker Skype Out. En annen barriere har vært at vi må sette oss ved pc-en med headsett.

Vi er nå vant til å snakke i telefonen fra andre steder. Nå ser vi frem til å prøve kombinasjonen av trådløs fasttelefon og bærbar Skype-telefon. Den tror jeg vil fjerne de barrierene vi har sett ved Skype så langt.

Jeg ser klart for meg at fasttelefonen i stor grad vil gå over til å bli en reservetelefon når vi ringer ut, men den gir oss også et nødvendig telefonnummer å ringte til fra andre fasttelefoner, mobiltelefoner - dem som ikke bruker Skype.

I tillegg til bredbånd har Sørenstuen valgt Telenors Mini Analoge telefonabonnement. Det koster ham i realiteten bare 29 kroner i måneden. Hadde han kuttet ut fasttelefon måtte han ha betalt 60 kroner for leie av kobbertrådene til ADSL.

Ved bruk av Skype utenfor internett må du etablere en konto der du overfører 10 eller 20 Euro (80-160 kroner) fra kredittkortet ditt. Dette "spiser" du av som et kontantkort til mobiltelefonen.

— Bruker du Skype Out snakker du nærmere 10 timer for under 100 kroner. Det er lite å si på prisen, sier Sørenstuen.

KOMBITELEFON: Mette Van Der Hidde med kombinasjonstelefonen som muliggjør å velge mellom normal fasttelefon og Skype trådløst via pc og internett. Hun og mannen Are Sørenstuen sparer store penger, spesielt på lengre utenlandssamtaler. I Bergen er telefonen til salgs hos Clas Ohlson for 1198 kroner. Eller den kan kjøpes på Skypes nettsider for 135 Euro. FOTO: KNUT STRAND