Byfjell, stolte hus i vannkanten, brostein, akvarium, statuer av fotballspillere og heller brautende lokalbefolkninger. Likhetene mellom Ålesund og Bergen er så mange at du nesten kunne tro at du var i feil by.

Så mange, faktisk, at DNB på førstesiden av sitt eiendomsmagasin påskeaften illustrerer Bergen med et bilde fra Ålesund.

— Det er en samarbeidspartner som hjelper oss. Det må vi nesten ta med dem. Jeg kan ikke svare på hva som har skjedd i dag, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB.

Eiendomsmagasinet kom som innlegg i påskeaften-utgaven av Bergens Tidende.

Morgenkaffen i halsen

Selskapet han har fått hjelp fra til å lage det er Oslo-baserte Redink.

På sin hjemmeside skryter de blant annet av at deres samfunnsforståelse og troverdige journalistikk har gjort dem til Norges mestvinnende og ledende redaksjonelle byråmiljø.

— Det er alltid kjipt å gjøre feil, sier Ingunn Solli, redaktør for Redink.

Hun vil likevel ikke gå med på at det er pinlig.

— Feil kan oppstå.

— Hva skyldes feilen?

— Jeg får ikke tak i de som jobber med avisen og vet ikke nøyaktig hva som har skjedd. Feilen kan ha oppstått på flere steder i produksjonen, uten at jeg vet hvor. Det lages ulike utgaver av avisen, og det kan ha skjedd en forveksling et sted på veien.

Solli sier at de selvfølgelig vet forskjellen på Ålesund og Bergen.

— Det er to vakre, men veldig ulike byer. Ellers er det å si at alle som lager avis har opplevd å sette feil bilde eller navn eller byline på trykk. Også BT. Her har det vel heldigvis neppe skjedd større skade enn at bergenserne satte morgenkaffen litt i halsen. Beklager det, sier hun.

- :)

Morgenkaffe eller ei, løsningen kommer trolig fra en helt annen kant av verden.

Bildet DNB brukte er nemlig fra bildedatabasen Istock. Der dukker bildet opp når du søker etter bilder av Bergen.

Mens tredjegenerasjons bergensere, og kanskje også andre, raskt kan se at bildet ikke ligner på noe i Bergen, kan Google som vanlig hjelpe med å finne ut hvor det faktisk er fra: Ålesund sentrum.

Istock-bildet er trolig tatt fra en pir i Notenesgata.

Westerveld i DNB legger til i en epost at de beklager feilen.

— Dette burde vi sett og fått endret, skriver han.

Og:

— Hvis noen skulle være i tvil, vet vi veldig godt hvordan Bryggen i Bergen ser ut :)