— På generelt grunnlag vil jeg oppfordre folk til å være skeptiske til å betale store summer på forskudd over internett. Denne type bedragerisaker er dessverre ikke sjeldne hos oss, sier Knut Ellertsen, leder for tyveriavsnittet ved Sentrum politistasjon i Bergen.

Lurt til «time-share»

Selv om tvisten på Gran Canaria er mellom norske kunder og en norsk mellommann, havner nordmenn også ofte i konflikt med utenlandske eiendomsaktører.

Forbruker Europa er et organ som skal hjelpe til med å løse tvister mellom næringsdrivende i EØS-land.

En rekke nordmenn har gjennom årene kommet hjem fra Spania med en såkalt «time share»-kontrakt i lommen.

  • Vi forsøker da å hjelpe dem. Ofte kan avtalen være ugyldig på grunn av omstendighetene rundt den, for eksempel press eller manglende informasjon, forteller Mathieu Veulemans, som er fungerende leder ved Forbruker Europa i Norge.

Sjekk og bruk kort

Enten det gjelder time share, eie eller leie av feriebolig i utlandet, har Veulemans en rekke generelle råd:

  • Bruk tid på å søke opp selger/formidler på nettet før du bestiller eller betaler. Se etter seriøse aktører. Du kan også høre med Forbruker Europa om de har mottatt klager på firmaet.
  • Du løper alltid en risiko ved å betale på forskudd og ved bankoverføring. Dersom det skjer noe galt, er du da avhengig av firmaets velvilje, eller at du vinner frem i en rettssak i Norge eller utlandet.
  • Betal med kredittkort dersom du har muligheten. Da kan du få tilbakebetalt pengene av banken/kortselskapet dersom du ikke når frem med klagen til selger.

I anledning den pågående striden på Gran Canaria, har Veulemans følgende råd:

  • Ved bruk av mellommenn bør du alltid sjekke om personen har fullmakt. Det kan være lurt å ringe direkte til hotellet for å få en bekreftelse, sier han.

Forbruker Europa i Norge mottar rundt to klager i måneden på saker som gjelder leie av bolig i utlandet.