En betrodd mellomleder i Bergen kommune innrømmet denne uken å ha underslått mellom fire og seks millioner kroner over en tiårsperiode.

Dette ble det informert om på et hasteinnkalt møte med ansatte på mannens arbeidssted torsdag.

— Han har levd et dobbeltliv i mer eller mindre 10 år, der han har beriket seg på arbeidsgivers bekostning. Dette har skjedd uten at verken familie, venner eller kolleger har visst noe. Samlet har han brukt mellom 4 og 6 millioner kroner på diverse pengespill, sier mannens advokat, Kai-Inge Gavle.

- Trikset med fakturaer

Underslaget skal ha startet i 2002-2003. Pengene forsvant til diverse spilleautomater i starten, før han etter hvert gikk over til rene nettspill.

Advokaten vil ikke opplyse om hvordan mannen har utført selve underslaget, men sier at alt er gått til spilling.

Etter det BT får opplyst, skal mannen ha svindlet til seg millionene blant annet ved å trikse med fakturaer.

På regninger som ble sendt ut til kommunens kunder, skal mannen ha oppgitt en konto han selv disponerte - i stedet for kommunens. Dermed fikk han selv hånd om pengene.

For Branns del skal beløpet dreie seg om flere hundre tusen kroner. Daglig leder Roald Bruun-Hanssen i SK Brann bekrefter at klubben har hatt et kundeforhold til Bergen kommune.

— Vi er blitt fakturert for leie av utstyr og mannskap i forbindelse med driften av Brann stadion. Men det er noen år siden den avtalen ble avviklet, sier han.

Roald Bruun-Hanssen var torsdag kveld ikke kjent med Branns rolle i saken.

— Jeg har ikke blitt kontaktet, sier han.

«Vanskelig situasjon»

Informasjonsdirektør i Bergen kommune, Eva Hille, sier at saken ble oppdaget gjennom kommunens egne kontrollrutiner.

— Vi oppdaget at her var det noe som ikke stemte, og da vi snakket med vedkommende sto han frem og tilsto, sier Hille.

Avviket som ble oppdaget var imidlertid betraktelig mindre enn det totale omfanget på mellom fire og seks millioner kroner.

Den ansatte er blitt avskjediget og politianmeldt.

Flere ansatte skal over tid ha reagert på mannens ustrakte spilling på jobbreiser og lignende.

Kommunen har anslått underslaget til å omfatte flere millioner kroner, og det skal ha pågått i en periode på om lag 10 år.

Kartlegger skadelidende

Hun sier at kommunen ikke har fullstendig oversikt over hvor stor summen som er underslått er, men at de ikke har grunn til å tro at flere har vært involvert i underslaget.

— Vi vet heller ikke hvordan underslaget har foregått og vet egentlig ikke helt hvem som har vært skadelidende, sier Hille.

Hun kjenner ikke til at det har vært tidligere underslagssaker i denne størrelsesordenen i kommunen.

— Mannen det er snakk om er oppsagt og anmeldt. Nå sikrer vi at vedkommende blir godt ivaretatt og jobber videre med å finne ut hvordan dette kunne skje, sier Hille.

- Samarbeider

Bergen kommune har bidratt til at den tidligere ansatte blir ivaretatt, og vil av hensyn til den pågående politietterforskningen, ikke kommentere saken ytterligere.

Politiet i Bergen fikk kjennskap til saken tirsdag denne uken.

Politiadvokat og påtaleansvarlig Anders Johnsen ved Hordaland politidistrikt bekrefter at forholdet skal ha pågått i en tiårsperiode.

Det har vært gjennomført et kort, innledende avhør.

— Alt tyder på at han vil samarbeide med oss, sier Johnsen.

- Forberedt på alt

Den ansatte har sagt at han vil bidra med det ihan kan for at politiet skal få opplyst saken best mulig.

— Idet han valgte å legge alle kortene på bordet, innså han samtidig at han kom til å bli avskjediget og straffet for det han har gjort. Han er forberedt på alt, sier advokat Gavle.

— Det kom som et sjokk på hans nærmeste. Dette har han gjort uten at noen andre har visst om det. Han har det fryktelig tungt nå, og føler han har sveket både arbeidsgiver, familie, venner og kolleger. Han er veldig preget, men blir godt ivaretatt, sier Gavle.

- Har handlet alene

Foreløpig ønsker ikke politiet å gå inn på detaljer om hvordan underslaget er blitt gjennomført. Så langt er det ingenting som tyder på at den ansatte har hatt medhjelpere, iflølge politiadvokat Johnsen.

Etterforskningen er kun i startfasen.

— Vi vil måtte innhente noe dokumentasjon, så vil det nok bli ytterligere avhør, sier Johnsen.