— Vi gidder ikke anmelde mer, politiet gjør jo ingenting, sier Willy Padøy.

Han driver et kranfirma på Nyborg, og har opplevd dieseltyverier en rekke ganger. Padøy har jobbet i transportbransjen i 30 år og sier det aldri har vært så ille som nå.

— Problemet har eskalert de siste årene. Disse bandene som kjører rundt vet hvor vi står parkert. Det siste året er vi frastjålet diesel for cirka 100.000 kroner. Den summen går rett på bunnlinjen, sier han.

I desember i fjor ble en av selskapets kranbiler tømt i Salhusvegen. Tyveriet ble fanget på film, og filmen ser du over. Et annet overvåkningskamera i området fanget opp bilskiltene på tyvenes to biler.

- Tar også sikkerhetsutstyr

— Vi anmeldte saken, og leverte filmen til politiet. Likevel fikk vi senere et brev i posten om at saken var henlagt. Et annet firma i Åsane ble tappet flere ganger på samme tid. Også den saken ble anmeldt og senere henlagt, sier Padøy oppgitt.

Han tror politiet nedprioriterer sakene på grunn av ressursmangel.

— Men hva skal vi gjøre? Håpe at vi tar dem på fersken og ta loven i egne hender? Det er vel ikke ønskelig, det heller?

Ifølge Padøy stjeler tyvene også kjettinger og annet utstyr, noe som går ut over sikkerheten.

— I fjor vinter oppdaget en kranbil på Kvamskogen at alle kjettinglåsene var tatt. Dagen etter skulle han til Halden. Du kan tenke deg hvordan det hadde vært om han sto på fjellet og plutselig trengte kjettinger, sier Padøy, og legger til:

— Frustrasjonen er så stor nå at vi har sluttet å låse tanklokkene. De sprenger dem bare opp uansett.

Etterforskningsleder ved Bergen Nord politistasjon, Nils Inge Romslo, sier til bt.no at det i saksmappen til det nevnte tyveriet i Salhusvegen ikke er registrert opplysninger om en overvåkningsfilm.

— Jeg kan bekrefte at hendelsen ble meldt til politiet i slutten av februar 2011. At tyvene ble filmet, og at det finnes identifiserende opplysninger, er ny informasjon for politiet, sier Romslo.

- Tullprat fra politiet

Fylkesleder i Norges lastebileierforbund i Hordaland, Jan Ove Halsøy, er sikker på at filmen ble levert.

— Jeg har snakket med sjåføren, og det politiet sier er tullprat. 28. februar fikk de overlevert en skriftlig anmeldelse og en DVD med filmen, og den ble gått igjennom på politistasjonen. Her har de altså fått innlevert bevis, og de har likevel ikke gjort noe, sier Halsøy, som kaller politiets håndtering av saken «tragisk».

— Nå begynner jeg å tvile på rettssikkerheten til folk. Dette er veldig alvorlig, sier Halsøy.

Etterforskningsleder Romslo sier på generelt grunnlag at politiet er klar over at dieselbiler kan være utsatt, og at de også har fått tips om at personer med spesialutstyr kan stå bak.

— Det er vanskelig å finne gode nok identifiserende opplysninger til å jobbe videre med. Finnes det ikke overvåkningskamera, er vi avhengige av tips og vitneopplysninger, sier etterforskeren.

Politistasjonen får «sporadiske anmeldelser» på dieseltyveri, men Romslo ser ikke bort fra at det kan være underrapportering og mørketall.

STJAL DIESEL: Øverste fra venstre, med klokken: 1. Tyvene ankommer i to biler, parkerer ved kranbilen (øverst i bildekanten) og begynner å tappe diesel. 2. En politipatrulje kjører forbi, uten å merke noe. Tyvene har gjemt seg. 3. Dieselsøl begynner å renne fra kranbilen (lys flekk i veien). 4. Tyvene kjører vekk, 50 minutter etter at de ankom.
OVERVÅKNINGSKAMERA