Her er tipsene til hvordan du skal forholde deg til Facebooks nye tidslinje, til apper og til Googles nye personverninnstillinger.

Facebook

Sikkerhet på Facebook er på nytt blitt et tema etter at nettsamfunnet lanserte sin nye tidslinje. Her er tipsene fra Valen-Utvik på hvordan du trygt installerer nyvinningen:Finn det bildet du ønsker å bruke som coverbilde, altså det største bildet øverst.

Sjekk opplysningene du har registrert om deg selv, ved å trykke på knappen under coverbildet: «Oppdater informasjon». Der finnes alt av utdanning, jobber og andre basisopplysninger om deg selv. .

For å gå igjennom innhold som allerede ligger på profilen din, er det greit å bruke den oversiktlige og kronologiske listen du finner ved å trykke på «Aktivitetslogg». Der kan du se alle innleggene dine, hvem de er vist for (offentlig, kun for venner osv.) og du kan enkelt skjule innhold du ikke ønsker å vise lenger.

Du setter dine standardinnstillinger ved å gjøre følgende:

1) Klikk på den lille pilen helt øverst til høyre, ved ditt profilbilde, og Hjem-knappen.

2) Velg Personverninnstillinger

3) Velg Offentlig, Venner eller Egendefinert (om du ønsker å avgjøre hvem som skal se hva innenfor vennegrupper du har).

Mange ønsker å være sikker på at innhold man har lagt ut på Facebook før nye Facebook Timeline, kun er synlig for venner – og ikke er satt med innstillingen «offentlig». Det kan du ordne under ‘ Administrer synligheten av tidligere innlegg .’

Apper

Etter at avisen The Sunday Times skrev at Facebook skal ha fått tilgang til innholdet i tekstmeldingene på telefonene til Android-brukere, er app-sikkerhet blitt satt på dagsordenen.Hva er viktig å huske på når man laster ned en app?

-  Når man laster ned apper, får man ofte en melding om hva appen gjør med telefonen din og hva den krever av informasjon. De aller fleste av oss scroller bare til nederst i teksten og aksepterer. Det er veldig mange slike «informasjonstekster» i den digitale sfæren, og å lese alle slike sider, det blir rett og slett ikke prioritert. Og det er helt forståelig, sier Astrid Valen-Utvik.

Hun er kommunikasjonsutvikler i firmaet Valen-Utvik, som har spesialisert seg på sosiale medier og kommunikasjon, og gir deg disse rådene når du skal laste ned apper:Hvilken kilde laster du ned fra? Om du vil være sikrest mulig, anbefaler jeg å holde deg til AppStore, Androide Market eller andre kjente, hvor de som lager appene må gjennom en viss kontroll.

Er teksten du må godkjenne før bruk veldig lang, les gjennom og se etter noen overskrifter eller temaer som du mener skiller seg ut når det kommer til hva du egentlig trodde du skulle godkjenne.

Ta en sjekk i innstillingene dine av og til for å sjekke hvilke apper du har gitt tilgang og at alt er i orden.

Slett tilgangen du har gitt apper du ikke lenger bruker.

Googles personvern

Hvorfor trenger vi å bry oss om Googles personverninnstillinger?

-  Google er en enorm aktør, som de aller fleste av oss bruker og komme bort i mange ganger hver eneste dag. Vi bruker en Gmail-adresse, blogger eller legger igjen en kommentar på en Blogger-blogg, eller på annet vis bruker vår Google-konto til å logge inn på ulike nettsteder. Googles nye personverninnstillinger handler i hovedsak om hva slags informasjon de samler inn om sine brukere, hvordan de bruker informasjonen og hvordan man selv kan justere disse valgene, sier Valen-Utvik. Hun har følgende tips:Finn ut hva Google egentlig sparer på, og hvorfor: Les deres privacy policy.

Systematiser de tjenestene du bruker – hvilke bruker du, hvilke kan du slette. En oversikt finner du på nettsiden Google-kontoer (www.google.com/dashboard)

Under innstillinger har du mulighet til å se og redigere hva som bestemmer hvilke annonser du ser i forbindelse med dine søk og bruk av Gmail (www.google.com/settings)Under innstillinger har du også mulighet til å redigere din egen profil, hva du deler med hvem, osv.

For å bli tryggere på at Google bruker informasjonen om deg til ditt beste, kan det være greit å vite at Google ikke deler informasjon om deg og ditt bruk til bedrifter, personer og enkeltpersoner utenfor Google, utenom i helt spesielle tilfeller. Dette kan du lese mer om under overskriften «Informasjon vi deler».