Bildet over er tatt fra et overvåkingskamera på Sund senter 8. februar. Den eldre kvinnen er på handletur. Hun betaler med kort. Etterpå merker hun at det er borte.

Tirsdag pågrep politiet seks menn på fergekaien på Hatvik og fant Visa-kortet til den eldre kvinnen.

SARTOR SENTER: Politiet mener mannen lengst unna følger med en kunde som bruker minibanken, mens den andre holder vakt. Bildet er fra Sartor senter 6. februar.
OVERVÅKINGSKAMERA

— Tappet for 50.000 kr

Tre menn blir fremstilt for varetektsfengsling fredag. De tre andre ble løslatt torsdag, ettersom politiet ikke hadde beviser mot dem. Mennene har rumensk statsborgerskap.

— Vi setter tre av dem i forbindelse med tyveri av Visa-kort og misbruk av disse, sier Johannes Råen, leder for enheten som arbeider mot mobile vinningskriminelle i Hordaland politidistrikt.

— De plukket ut sine ofre bevisst. Det skjedde på flere kjøpesentre. De så koden, var gjerne hjelpsomme og avledet oppmerksomheten før de stjal kortet og tappet kontoen. Et kort er tappet for mer enn 50.000 kroner, ifølge Råen.

Politiet mener mennene var på Sartor senter 6. februar. Da ble en annen eldre kvinne utsatt for det samme som kvinnen på Sund. Overvåkingsbilder fra senteret knytter de tre til stedet, mener politiet.

- Det samme i 2011

Politiet mener også de tre svindlet eldre på samme måte i oktober og november 2011. — Dette er saker fra Hordaland, Søndre Buskerud og Agder. Det var akkurat samme modus. De fant eldre, observerte koden deres, hjalp dem og stjal kortene, sier Råen.

SARTOR SENTER: Politiet mener bildet viser de tre siktede på Sartor senter 6. februar.
OVERVÅKINGSKAMERA

— Har de innrømmet noe?

— De har erkjent delvis skyld, sier Johannes Råen.

Fattet mistanke

Det var en våken lensmannsbetjent i Kvinnherad som stusset da han så de to bilene med de seks mennene på fergekaien på Årsnes. Han syntes de lignet på personer som var etterlyst.

— Han var meget oppvakt og varslet om det han hadde sett. De seks tok fergen over til Gjermundshavn og kjørte videre. Da de var på vei med ferge til Hatvik, ventet vi på kaien. All ære til lensmansbetjenten, sier Råen.

Forsvarere oppnevnt

Mennene er i 30- og 40-årene. De har fått oppnevnt forsvarere.

Advokatfullmektig Kim Villanger representerer den ene.

— Jeg har bistått en av dem i avhør og forsvarer ham, er alt han vil si.

Advokat Steinar Moritz Andersen hadde ikke fått sakspapirene da bt.no snakket med ham, og Knut Harald Braathen har ikke besvart vår henvendelse.