— Jeg har fått tid til å reflektere over valgene videre i livet. Det blir nok en annen prioritering fremover. Nå blir det mer tid på familien og mindre tid på alt det andre, sier Lisbeth Skulstad (46).

Fredag kom hun og familien tilbake til Norge etter ett år i Los Angeles. Lisbeths mann Sten Skulstad (41), hadde en smule 40-årskrise, samtidig som han bar på en gammel drøm om å bo i USA. Dermed ble det teologistudier på Sten Fuller Theological Seminary, amerikansk skole på barna Andreas (16) og Marlene (12), mens Lisbeth har jobbet med hjemløse i menigheten Dream Center.

  • Vi har fått mye tid sammen som familie, og det er helt unikt. Vi er blitt veldig sammensveiset og kjenner hverandre på en helt spesiell måte, sier Lisbeth Skulstad.

Økonomisk løft

Huset hjemme i Skedsmo ble leid ut for å finansiere husleien i Los Angeles. Familien solgte en leilighet og fikk en fortjeneste på 120.000 kroner. Sven fikk også støtte fra Lånekassen, men de gikk til skolepenger.

I tillegg fikk de avdragsfrihet på alle lån. Under oppholdet i USA har de kun betalt renter på lånet.

  • Det var mange som spurte om vi våget å leie ut huset og som syntes vi var modige som dro. Det er klart at det har vært mange formaliteter for å få dette til, men det er absolutt verdt det. Jeg unner alle å få en slik tid sammen som familie, sier Lisbeth Skulstad.

Selv fikk hun permisjon både fra jobben som spesialpedagog og avdelingsleder i en barnehage og fra verv hun har hatt som folkevalgt for KrF.

Lånet hemmer

For dem som drømmer om å ta fri fra jobben og reise bort, er det ofte lånet som fører til at man gjenvinner bakkekontakten. Derfor har friår ofte vært for dem som ennå ikke har tatt opp store lån, og for de som har betalt kraftig ned på de lånene de har.

  • Har du lånt 100 prosent på huset, er det stress å ha det i bakhodet under et friår. Hvis du har lån, bør du ha betalt ned en del på det, sier Gisle Høyland, daglig leder i Norsk Familieøkonomi.

Helst bør du ha betalt ned såpass mye at belåningen ligger innenfor 60 - 70 prosent av det boligen er verdt. Da kan du også bli innvilget et fleksilån. Med fleksilån har du en buffer mot ekstra utgifter, som nesten garantert dukker opp. Noen banker stiller heller ikke krav om at du skal betale renter så lenge du ligger innenfor rammen av det du har lånt. Får du ikke fleksilån, bør du ha spart opp penger.

  • Hvis det dukker opp uforutsette ting på en jordomseiling, tar gjerne folk opp et forbrukslån eller to. Da får du fort en utfordring når du kommer tilbake og skal betale ned lånet, sier Gisle Høyland.

- Selg bilen

Også skattenivået kan du gjøre noe med ved å reise midt i året.

  • Da får du to halvår der du tjener halvparten av det du normalt gjør og skatten blir lavere. Det er bedre enn ett år der du ikke tjener noe i det hele tatt, sier Otto Risanger, forfatter av Pengeboka.

Har du bil, bør du kvitte deg med den. Det kan gi gode inntekter samtidig som du slipper å betale avgifter på en bil som ikke er i bruk.

  • Det er ingen heksekunst å kjøpe en ny bil når du kommer tilbake. Verdien av den gamle får du igjen i form av immaterielle verdier gjennom det du opplever det året du har fri, sier Risanger.

Lei ut huset

Bankene vil ofte gi deg avdragsfrihet det året du er borte. Men rentefritak får du neppe.

— Det er sjelden et problem å få avdragsfrihet, men at du ikke betaler renter? Det produktet har jeg ikke hørt om. De fleste forlenger nedbetalingstiden og leier ut boligen sin. Og så kan du jo ha garasjesalg, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea.

Å leie ut huset sitt er ikke like lønnsomt som tidligere på grunn av nye skatteregler Har du inntekt på over 20.000 kroner etter utleie, er det 28 prosent skatt på alt du har av inntekter.

Leier du ut en fritidsbolig, er de første 10.000 kronene skattefrie. Etter det skatter du for 85 prosent av inntektene fra utleie.

Sjekk trygden

Noen bruker fødselspermisjonen til å reise utenlands med familien. Men husk at utenfor EØS-området får du verken barnetrygd eller fødselshjelp. Hvis du er ute i mer enn 12 måneder, er du ikke lenger medlem av folketrygden.

  • Og medlemskapet opphører med en gang du får deg arbeid, selv om det skulle gå bare 14 dager etter man har reist ut, sier Martin Andresen, avdelingsleder i Nav internasjonalt.

Har man fått jobb i utlandet, kommer man inn under dette landets trygdeordninger.

Hvis du får fri fra jobben til å reise, kan det fort bli en nedtur å komme tilbake. Du kan også oppleve at andre har overtatt de oppgavene du hadde, og at det kan være vanskelig å få de tilbake.

  • Men det å komme tilbake på jobb kan slå begge veier. Min erfaring er at mange skifter jobb fordi de får perspektiv på hva de virkelig vil gjøre, sier Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi.

Ble du inspirert til å ta et friår? Bruk gjerne kommentarfeltet!